Thor og Odin får hof i USA

Antallet af asatroende i USA blev i 2013 anslået til lidt under 8.000. AFA, som blev dannet i 1970erne, er én blandt flere forskellige asatro-grupper i USA og omfatter omkring 700 medlemmer. Tegning af Odin, Thor og Freja fra 1897 Foto: Erica Guilane-Nachez/Fotolia

En gruppe asatroende i USA har i årevis arbejdet på at få et tilbedelseshus til Thor, Odin og de andre nordiske guder. Og endelig kan der nu fejres juleblot i de californiske skove

Asatru Folk Assembly (AFA) har i starten af oktober åbnet dørene for det, de kalder USA’s første uafhængige, offentlige asatro-hof (hof betyder "indhegnet plads" på norrønt). Det beretterRNS i en artikel.

AFA har indsamlet 54.000 $ (ca. 355.000 kr.) for at købe den 4.100 kvadratmeter store bygning i de landlige omgivelser i Brownsville, 120 km nord for Californiens hovedstad Sacramento. Stedet der tidligere har fungeret som skole, landbrugshal og kirke. Uden for huset er der blevet etableret et alter og en cirkel af træ og sten, hvor AFA’s medlemmer kan afholde ritualer (blót), der udgør et vigtigt element i asatroen.

Således blev huset også indviet med et ritual, dedikeret til de kvindelige forfædre, med lys, bøn og mjød.

Stedet vil ifølge Bradley Taylor-Hicks, en af lederne i AFA, have stor betydning for tilhængere af nordisk religion i USA, der indtil videre ikke har haft egentlige helligsteder.

Og AFA’s grundlægger, Stephen McNallen, kalder i RNS åbningen af hoffet for resultatet af 45 års hårdt arbejde.

Den 66-årige Stephen McNallen har dog ikke været helt uden skyld i de udfordringer, AFA har måttet kæmpe med på vejen. McNallen er kendt som en splittende figur i asatro-miljøet, blandt andet på grund af et brud med en anden gruppe og et essay om ”metagenetics”– en teori om at religion ligger i generne – der førte til, at han er blevet anklaget for racisme.

Ifølge Jeffrey Kaplan, lektor i religion på University of Wisconsin-Oshkosh der har studeret flere forskellige asatro-grupper, har McNallen og andre AFA-ledere dog arbejdet for at bryde med racistiske subkulturer, de måtte have været relateret til før i tiden.

Antallet af asatroende i USA blev i 2013 anslået til lidt under 8.000. AFA, som blev dannet i 1970erne, er én blandt flere forskellige asatro-grupper i USA og omfatter omkring 700 medlemmer.