Top 10: Årets mest læste artikler

Årets mest læste artikler på religion.dk spænder bredt. De handler om alt fra niqabber over "Lykke-Per" og vikinger fra Melodi Grandprix-hits til religiøse tatoveringer.

Jim Lyngvilds religiøse ansigtstatovering, sagnvikingen fra Rasmussens hit ved Melodi Grand Prix og debat om håndtryk og niqabber. Artiklerne på religion.dk er kommet vidt omkring i det forløbne år - her er de 10 mest læste

10. Sagnet bag Rasmussens Grand Prix-hit "Higher ground" handler om en viking, der ikke ville kæmpe

Sangeren Rasmussen vandt tidligere på året det danske Melodi Grand Prix med sangen "Higher Ground". Sangen trækker tråde tilbage til et gammelt sagn om vikingen Magnus Erlendsson, der trodsede sin konge og nægtede at gå i krig. Vi undersøgte historien bag hittet.

Læs artiklen her

9. Meryem har i sinde at trodse "burkaforbuddet"

De sidste tre år har Meryem båret niqab til hverdag. Vi mødte hende i juli til en snak om tro, niqab og tildækningsforbuddet, som Meryem havde besluttet sig for at trodse i kampen for religionsfrihed.

Læs hele interviewet her

8. Modsvar: Niqab strider imod Koranen

Muslimske Aminah Tønnsen var også på banen i niqabdebatten. I et modsvar til et indlæg fra en kvinde med niqab (artikel nr. 4) skrev hun: "Hvordan kan du tale om 'at bære niqab alene for Gud', når niqabben i dén grad strider imod Koranens vejledning?"

Læs hele indlægget her

7. "Det har indtil videre været den hårdeste ramadan i mit liv"

Under ramadanen skrev de to muslimske kvinder Saliha Marie Fetteh og Mathilde Bernhard breve til hinanden om tro, faste og velgørenhed. Mathilde Bernhard fastede for første gang i flere år og tænkte efter den første uge, at det havde været den hårdeste ramadan i hendes liv.

Læs hele indlægget her

6. Dømt kvinde, der kaldte Muhammed pædofil, fik ikke krænket sin ytringsfrihed

I Østrig blev en kvinde dømt for blasfemi, fordi hun kaldte Muhammed pædofil. Kvinden ankede dommen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, der i december afgjorde, at kvindens ytringsfrihed ikke var blevet krænket. Dette var baggrunden for en analyse, som ph.d. og lektor Sune Læggard skrev om domstole, multikulturalisme og ytringsfrihed.

Læs analysen her

5. Lykke-Per blev læst højt for Rane Willerslev i Sibirien og rørte ved hans eksistens

I sommerferieserien "Min bedste bog til hængekøjen" fortalte nationalmuseets direktør Rane Willerslev, hvordan han fik læst højt af Henrik Pontoppidans roman "Lykke-Per" midt ude i Sibirien. Romanen gjorde ham bevidst om, hvem han selv var, og hvilken tradition han kom fra.

Læs hele interviewet her

4. Muslim: Derfor bærer jeg niqab med stolthed

"Jeg kunne ikke forestille mig et liv uden niqabben, da mit valg blev og er truffet for Guds skyld," skrev en ung muslimsk kvinde, da hun i et indlæg midt i den politiske diskussion om tildækningsforbuddet forklarede, hvorfor hun ønskede at bære niqab.

Læs hele indlægget her

3. Præster skal ikke give hånd, men det skal muslimer

Ikke kun niqabber, men også håndtryk har været til debat på religion.dk i det forløbne år. Håndtryk var nemlig omdrejningspunktet for en analyse af Jes Heise Rasmussen i sommers. Han påpegede, at mandlige præster af religiøse årsager kunne undlade at give kvindelige kollegaer hånden, men at det blev en politisk sag, når muslimer på grund af deres tro ikke ville give hånd ved en ceremoni om statsborgerskab.

Læs hele analysen her

2. Abdel Aziz Mahmoud: Jeg har gjort en forskel ved at springe ud som homoseksuel muslim

Vi har i årets løb talt med en række forskellige muslimske kulturpersonligheder til serien "Muslimske stemmer", der giver et indblik i, hvad danske fremtrædende muslimer tror og håber på.

En af de interviewede er den kendte tv-vært Abdel Aziz Mahmoud, der fortæller om, hvad det har betydet for ham at springe ud som homoseksuel muslim.

Læs hele interviewet her

1. Jim Lyngvild om ny religiøs ansigtstatovering: “Man skal gøre noget ud over det sædvanlige, fordi man tror”

Modeekspert og asatroende Jim Lyngvild har en stor tatovering, der strækker sig fra over venstre øre, ned langs halsen og videre på det øverste af ryggen. Tatoveringens ord er en hyldest til den nordiske gud Odin i form af teksten “Odin ejer mig, jeg skylder ham alt,” skrevet i runer.

Lyngvild fik tatoveringen lavet som et offer til guderne, men han ønskede også, at tage et skridt ud i det ukendte med den og lægge sig i gudernes hænder.

Læs hele interviewet her

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Foto: Privatfoto.
Foto: Malene Korsgaard Lauritsen
Foto: Gry Madsen og privatfoto
Foto: Iris/Ritzau Scanpix
Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Foto: Colourbox
Foto: Michella Ermark
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix