USAs mormoner i alliance med evangeliske kristne

Massachusetts guvernør Mitt Romney er mormon og muligvis også kommende præsidentkandidat

Det har vakt opsigt, at den fremtrædende evangelisk aktivist James Dobson i en radioudsendelse i valgkampen i USA har sagt god for Massachusetts guvernør, Mitt Romney, som eventuel republikansk kandidat til næste præsidentvalg. Mitt Romney er mormon, men James Robson mener ikke, at det vil være et stort problem for evangeliske kristne at stemme på ham som præsident, skriver nyhedssiden Chron.com

Dermed ser det ud til, at kulturelt fællesskab og fælles politisk overbevisning i amerikansk politik kan overvinde teologiske forskelle. Det er da heller ikke første gang, det sker. Evangeliske kristne har tidligere politisk samarbejdet med og støttet konservative jødiske og buddhistiske kandidater ved politiske valg i USA.

Religiøse vælgere vigtige for republikanerne
Alliancen med mormonerne hænger sammen med den udvikling, der har fundet sted i sidste halvdel af det 20. århundrede. De seneste år har USAs mormoner i højere grad vundet anerkendelse som del af det amerikanske samfund, selv om deres tro adskiller sig fra flertallets. Samtidig er de fleste mormoner også blevet loyale republikanere. Så sent som ved sidste valg gav Utahs vælgere, af hvilke to tredjedele er mormoner, den højeste stemmeprocent i nogen amerikansk stat.

Formanden for det republikanske parti i Utah, Joseph Cannon, kalder mormonerne for partiets "sorte", idet ca. 70 procent af dem stemmer republikansk og dermed udgør en vigtig vælgergruppe. Deres tilslutning til partiet og præsident Bush skyldes fælles værdier. Det samme kunne siges om USA's konservative kristne, hvor 70 procent stemte på Bush ved sidste valg.

Historisk har hverken mormoner eller konservative kristne engageret sig politisk. Men voksende sekularisering i 1960erne og 1970erne ændrede dette. Evangelisk aktivisme har i de seneste år haft voksende indflydelse på Bush-administrationen.

Guvernør Mitt Romney har selv kaldt sig for evangelisk mormon. For selvom mormoner og evangeliske kristne er uenige i trosmæssige spørgsmål, så er etikken mere afgørende end dogmatikken, når det drejer sig om politisk stillingtagen. Og mormonerne deler netop de evangelisk kristnes konservative holdninger til etik og moral, fx synet på abort og registreret partnerskab.