AT-opgave om havet

AT-opgaven om det hellige hav

AT-emnet for landets gymnasier er i 2019 ”Havet – Livgivende, dødbringende, legendeskabende” Foto: Colourbox

Alt liv opstår af vand. Både indenfor naturvidenskaben og flere af verdens religioner beskrives vand som noget af det første, hvorfra alt liv er opstået. I år skal landets gymnasieelever skrive AT-opgave om havet som livgivende, dødbringende og legendeskabende kraft. Her kan du finde inspiration til en AT-opgave om havet i religioner.

Havet har i mange kulturer spillet en stor rolle i legender og myter. Her kan du læse om vandets betydning i verdens mytologier. I flere skabelsesberetninger beskrives et urhav, som har været til før kaos blev til kosmos og verden blev ordnet. Havet beskrives i myterne som både livgivende og dødbringende. Derfor er det ikke så underligt, at flere religioner har betragtet havet som noget helligt, der skulle ofres til og holdes i ave.

Skabelsesberetninger

Havet optræder i mange religioners skabelsesberetninger. Det kan derfor være oplagt at skrive AT-opgave i enten Religion eller Oldtidskundsskab om havet i de forskellige skabelsesberetninger.

I Det Gamle Testamente 1. Mos begynder den kristne skabelsesberetning med et urdyb, hvor Guds ånd svæver over vandene.

Indenfor Græsk mytologi har man flere guder, hvor Poseidon er havets gud. I Hesiods 'Teogoni' fortælles om gudernes oprindelse gennem 'kosmogoniske' skabelsesmyter.

I følge nordisk mytologi udspringer havet, himlen og jorden af kæmpejætten Ymer, som senere blev dræbt af guderne Odin, Vile og Ve.

Evolutionsteori og hinduisme

Hinduismen har ligeledes mange skabelsesberetninger, som kan læses i 'Rigvedaen', der vurderes til at være 3500 år gammel. Hvis du er interesseret i at kombinere Religion med Biologi eller Historie, kan du her læse mere om, hvordan evolutionsteori måske kan spores tilbage til hinduismen.

Kolonialisme

Hvilken indflydelse har menneskets søfart over verdenshavene haft på verdens religioner? En AT-opgave i Religion og Historie kan handle om, hvordan kolonialismen har medvirket til kristendommens spredning.

Indenfor traditionelle Polynesiske religioner har man tidligere dyrket ophøjede og mægtige guder, der skulle beskytte øernes beboere. Efter den europæiske kolonisering er størstedelen af Polynesierne i dag kristne.

Inuit-religion, som især praktiseres i Alaska, Canada og Grønland, er ligeledes blevet påvirket af den europæiske udforskning i 1700- og 1800-tallet. Grundet kristen mission tilhører mange inuitter i dag kristne kirker.

Det hellige hav

Er havet helligt? Flere naturreligioner har dyrket havet som noget helligt, men i dag fungerer havet i højere grad som en skraldeplads for menneskers forbrug.

Jens-André Herbener skriver i sin bog 'Naturen er hellig' om, hvordan de monoteistiske religioner har medført et 'kulturelt syndefald'. En AT-opgave i Religion og Samfundsfag kan undersøge, hvordan religioners natursyn påvirker den måde, vi opfatter havet som en ressource.

'Perlemorsknappen' er en dokumentar om vand, kosmos og mennesker. Gennem fortællingen om to mystiske perlemorsknapper fundet på bunden af Stillehavet stiller instruktør Patricio Guzmán skarpt på Chiles historie, der er præget af folkemord og politisk undertrykkelse. Filmen kan bruges som udgangspunkt for en opgave i Religion eller Mediefag og Spansk eller Samfundsfag.

Her kan du læse mere om AT-opgaven 2019.