Opskrift: Jødiske kartoffelpandekager til hanukkah

Det er populært at spise latkes, de jødiske kartoffelpandekager, til hanukkah. Retten kommer oprindeligt fra det fra det østeuropæiske jødiske køkken, hvor jøderne var fattige og lavede kagerne baseret på kartofler, som var det, man havde råd til, fortæller Silja Vainer, der holder foredrag om jødisk mad. Foto: Iris/Ritzau Scanpix

Til hanukkah er det udbredt at spise latkes, de jødiske kartoffelpandekager, som stammer fra Østeuropa. Her får du en opskrift på den fedtede delikatesse

I starten af december fejrer jøder lysfesten hanukkah. Det er til minde om "oliemiraklet", da jøderne i år 164 f.Kr. generobrede templet i Jerusalem, som havde været besat af grækere. Templets lys skulle brænde hele tiden, men der var kun en lille rest olie tilbage. På mirakuløs vis holdt olieresten dog liv i tempellysestagen i de otte dage, det tog at skaffe ny olie. Derfor er det populært at spise olierede delikatesser ved hanukkah.

En af de mest udbredte hanukkah-spiser er oliestegte kartoffelpandekager kaldet ”latkes”. Silja Vainer, der er jødisk foredragsholder, fortæller, at retten stammer fra det østeuropæiske jødiske køkken.

”Jøderne østfra var fattige og derfor lavede man de her pandekager baseret på kartofler, som var det, man havde råd til. For at markere højtiden skulle det dog også være lidt anderledes end hverdagen - og det er så her, at olien kommer ind.”

Opskriften giver cirka 16 latkes.

Ingredienser:

  • 5 store kartofler (bagekartofler)
  • 2 æg
  • 4 spsk hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk hvid peber
  • olie til stegning

Fremgangsmåde:

Riv kartoflerne fint på rivejernet.

Kom dem i en si og skyl med koldt vand rindende vand, lad dem dryppe af i ca. 10 min., tryk vandet fra og kom dem i en skål, tilsæt æggene, hvedemel blandet med bagepulver, salt og eventuelt peber.

I en stegepande fyldes olie op til ½ cm's dybde. Olien varmes stærkt op. Kom 1 spiseskefuld af dejen i for hver latkes, og glat den ud med bagsiden af en ske.

Skru lidt ned for varmen, og lad hver latkes stege i 5 minutter på hver side, indtil den er gyldenbrun.

Opskriften er gengivet fra kogebogen ”Mit jødiske køkken – året rundt” af Ramona Bachmann.