Indføring

Oversigt: De 12 kinesiske dyretegn

Den traditionelle kinesiske astrologi er baseret på en tolvårig cyklus, som relaterer sig til 12 dyretegn. Hvert dyr har en særlig betydning, for det siges, at det dyr, som er tilknyttet det år, man er født, har stor indflydelse på personligheden. Foto: Aly Song/Reuters/Ritzau Scanpix

Kinesere har stor respekt for astrologien, der betragtes som en integreret del af den kinesiske dagligdag. Årsdyrene bringer held og lykke til ejermanden og fortæller om medfødte egenskaber og kvaliteter

Kineserne tror på, at det dyr, som er tilknyttet det år, man er født, har stor indflydelse på personligheden. Mange kinesere har deres personlige årsdyr repræsenteret i form af små figurer, nøgleringe eller smykker, for på den måde at fremhæve de positive egenskaber, som forbindes med dyret.

Hvert dyr har nemlig sin personkarakteristik og omtales bredt som ”dyret i mit hjerte”. Den traditionelle kinesiske astrologi er baseret på en tolvårig cyklus, som relaterer sig til 12 dyretegn.

Her får du en oversigt over dyrenes generelle beskrivelse og symbolik.

1. Rotten (shu)
Rotten beskrives som charmende og snu og besidder generelt heldige egenskaber. Rigdom kommer let til rotten, den er fleksibel og har derfor en enorm tilpasningsevne. Hvis man er født i rottens år, er man målrettet, men kan også have en tendens til at være overambitiøs og grådig.

2. Oksen (niu)
Hvis dit årsdyr er oksen, har du formentlig en rolig og stabil karakter. Sindsroen kan dog blive udfordret, hvis oksen presses tilstrækkeligt, og i så fald kan et fyrigt temperament komme op til overfladen. Oksen beskrives som samvittighedsfuld, loyal og er desuden udstyret med en utrolig styrke og arbejdsomhed.

3. Tigeren (hu)
Tigeren er den fødte leder og har gode muligheder for succes i livet. Man er opfindsom og sætter pris på nye udfordringer, hvis man er født i tigerens år. Til gengæld har tigeren en rastløs natur og kan blive ekstremt hidsig.

4. Haren (tu)
Omsorgsfuld, støttende og opmuntrende: Sådan beskrives haren, og er derfor en god ven at have. Harer er følsomme og sentimentale væsner, som ofte undgår konflikter og konfrontation, og de kan have en tendens til at overtænke og bekymre sig.

5. Dragen (lung)
Drager tænker og lever stort. De er blandt de stærkeste dyr og symboliserer magtfuldhed. Dragen er meget stolt og selvtilstrækkelig og har derfor svært ved at bede andre om hjælp. Personer født i dragens år kan være krævende og utålmodige.

6. Slangen (shé)
Slangen symboliserer stor visdom, og derfor er personer født i slangens år ofte intelligente og videbegærlige. Slanger har en medfødt sjette sans og en god intuition, som de altid bør stole på. Symbolsk repræsenterer slangen genfødsel og transformation.

7. Hesten (ma)
Hesten er udpræget individualist og går altid selvstændigt til værks. Personer født i hestens år er energiske individer med en stærk vilje og beslutsomhed. Desuden symboliserer hesten lidenskab og begær og har derfor en stor tiltrækningskraft på de øvrige tegn.

8. Geden (yang)
Geder er kreative og kulturelle væsner med sans for æstetik. Gedens natur er blid og er symbolet på omsorg og diplomati. Hvis dit årsdyr er geden, er du formentlig veltalende og fantasifuld, men kan også virke opmærksomhedskrævende.

9. Aben (hau)
Personer født i abens år besidder mange positive egenskaber. Aben er sjov, livlig og ofte meget populær. Hvis dit årsdyr er aben, virker du selvsikker på dine omgivelser, og du har et stort behov for frihed.

10. Hanen (ji)
Dagdrømmeri og social intelligens forbindes med hanen. Personer født i hanens år beskrives som utroligt velklædte og er altid med på den nyeste mode. Hanen nyder at være i centrum og kan være ekstremt melodramatisk i sin opførsel. Hanen er et praktisk, logisk og indsigtsfuldt væsen med sans for detaljen.

11. Hunden (gau)
Hunden symboliserer ærlighed og generøsitet. Hunden er trofast, modig og har en stærk retfærdighedssans. Er man født i hundens år, har man en tendens til at bekymre sig, hvilket kan bevirke et pessimistisk syn på tilværelsen.

12. Grisen (zhu)
Grisen opfattes i kinesisk astrologi som et af de mest varme og anstændige dyr. Grisen arbejder altid hårdt på at skabe god stemning og gøre alle glade. Hvis man er født i grisens år, er man perfektionistisk og indehaver af en god smag, men kan af andre opfattes som snobbet.

Kilde: “Spiritualitet i hverdagen” af Herbert C. Brandt