3 gudeskikkelser, der forvandler sig til dyr

En af fortællinger om den øverste græske gud Zeus lyder, at han får øje på Spartas dronning Leda, da hun bader i en sø og nærmer sig hende i skikkelse af en svane.

Den hinduistiske gud Vishnu reddede menneskeheden i skikkelse af et vildsvin, mens Zeus fra den græske mytologi havde mindre ædle motiver, da han besøgte jorden som en svane

I filmen "The Lobster", der har premiere i denne uge, forvandles ugifte mænd og kvinder til dyr, hvis de ikke inden for halvanden måned finder en partner. Her gælder det altså om at forblive menneske. Modsat har flere mytologisk figurer og guddomme brugt en dyreham eller forvandlet sig til et dyr, når de har skullet besøge jorden i et særligt ærinde.

Her får du tre eksempler på gudeskikkelser, der har vist sig i skikkelse af fugle, fisk eller pattedyr:

Vishnu redder menneskeheden som fisk og vildsvin

Den hinduistiske gud Vishnu er en af de tre hovedguder inden for hinduismen. Han har i alt otte forskellige inkarnationer, han kan besøge menneskenes verden i. De regnes nu som Visnus "avatarer", det vil sige nedstigninger.

Ifølge traditionen er Visnu flere gange steget ned på jorden for at redde menneskene. En af Visnus avatarer er Matsya, en fisk, der advarede og reddede urmennesket Manu i forbindelse med en verdens-oversvømmelse. En anden avatar er Varaha, et vildsvin, som løftede hele verden op, da den var ved at drukne.

Zeus har en forkærlighed for hvide dyr og jordisk skønhed

Også oldtidens mytologiske guder har antaget forskellige dyreformer alt efter behov. Den øverste gud i den græske mytologi Zeus var en af dem, og han brugte sine dyreskikkelser til at besøge menneskene, når han ikke havde helt rent mel i posen. Flere gange gjorde han jordiske kvinder gravide i en anden skikkelse end sin egen.

En af fortællinger lyder, at han får øje på Spartas dronning Leda, da hun bader i en sø. Han nærmer sig hende i skikkelse af en svane, og sammen får de datteren Helene, der siden bliver centrum for den trojanske krig.

Ved en anden lejlighed omskaber Zeus sig til en smuk hvid tyr og bortfører den fønikiske prinsesse Europa til Kreta. De får tre børn sammen.

Loke flygter som laks og forfører som hoppe

Også guderne fra nordisk mytologi kunne bruge dyrenes udseende og evner til eget bedste. En af dem, der var særligt god til det, var Loke, en af de gudeskikkelser, der aldrig helt er til at stole på.

Efter at han har været medvirkende til at slå Thors broder Balder ihjel flygter han for de andre guders vilde raseri. Han når til den brusende Franangerfossen og forvandler sig til en laks for at slippe bort. Aserne forsøger her at fange ham i et net, men han smutter fra dem, og Thor må gribe ham ved halefinnen, så han kan få sin straf.

I andre historier har Loke omskabt sig til andre dyr som en ravn eller en hoppe. I skikkelse af hoppen bliver han moder til en jættekvinde. 

Andre af de nordiske guder kan også iklæde sig dyreham. Således har Odin flere gang taget sig en tur rundt om jorden i ørneham. 

Vishnu inkarneret som vildsvinet Varaha Foto: murger - Fotolia
Loke lister væk fra Balders dødsscene. Kort efter flygter han fra gudernes vrede som en springende laks