Havfruen har skiftet skikkelse fra fugl til fisk
Du kender havfruen, halvt kvinde, halvt fisk, fra H.C. Andersens eventyr, fra Langelinje og fra Disneys tegnefilm af samme navn. Men havfruen har forgængere i gamle myter og sagn, og her kan hun både være fugl og fisk
Lørdag afholder Den Blå Planet i København et arrangement, hvor du kan se en havfrue boltre sig i de enorme akvarier på Amager.
Måske vil du dårligt kunne tro dine egne øjne, når du ser menneskelige fiskedyr under overfladen, men engang troede man faktisk, at havfruer virkeligt eksisterede. I det store græske epos Odysseen, der fortæller om helten Odysseus’ hjemrejse til sit kongedømme Ithaka, er sirener nogle af de mange mytiske væsener, han og hans mandskab møder på deres vej.
Det fortælles i Odysseen, at Odysseus og hans besætning nær var blevet lokket i døden af sirenernes sang. Sirenerne har i myten fuglekroppe og kvindeansigter, og er i de gamle myter kendt for deres smukke sangstemmer, som kunne lokke enhver sømand i druknedøden. De blev derfor anset for at være dødsdæmoner. I sagnet om Odysseus er hele besætningen ved at hoppe over bords og i døden, da de hører sirenernes sang. De overlever kun, fordi Odysseus beordrer sine mænd til at stoppe ørerne med bivoks og binde Odysseus selv til masten.
Havfruer, som vi kender dem i dag, stammer også fra søfarernes beretninger. De optræder i bøger om naturvidenskab fra 1400-tallet, fordi man troede, at havfruer befolkede de store have. Columbus noterede f.eks. i sin logbog fra 1493, at han havde mødt tre havfruer.
Havfruer var oprindeligt kendt for, lige som sirenerne, at forsøge at lokke sømænd i druknedøden. Denne opfattelse ændrede sig med tiden, og efterhånden blev havfruer kendt som empatiske skabninger, der advarede søfolk når et uvejr var på vej mod deres skib. I den græske mytologi optræder også havnymfer, kaldet nereider. De fulgte med Poseidon og spillede også her rollen som sømændenes hjælpere, når stormen var tæt på at bringe dem under havoverfladen.
Det kvindelige havvæsen med hale fra bæltestedet og ned kendes desuden fra indisk mytologi og fra nordisk folketro fra blandt andet folkeviserne. I dag kender de fleste bedst havfruen fra H.C. Andersens eventyr ”Den lille Havfrue” hvor hun er en tragisk heltinde, der som et overnaturligt væsen står i modsætningen til menneskene, der nyder at bo på jorden og være Guds børn.