3 pilgrimsruter, du kan gå i Italien, Japan og Norge

En vandrer på vej over Dovre i Norge Foto: dusk - Fotolia

Har du brug for rum til at lade de store tanker flyve frit, eller er du bare virkelig glad for at gå? Her kan du få inspiration til storslåede naturoplevelser som samtidig kan åbne op for spirituel inspiration

I de senere år har pilgrimsrejser fået markant mere opmærksomhed. Flere og flere spænder vandrestøvlerne og valfarter til helligsteder over hele verden. Mange vender hjem med ro i sindet, seize-the-day-mentalitet og en tatovering af en muslingeskal på anklen (undertegnede inklusiv).

Denne artikel er til dig, der vil prøve kræfter med pilgrimsvandring, men som gerne vil gå andre veje end til Santiago de Compostela og de andre kendte ruter. Vi har rystet posen og bringer dig her 3 alternativer til Caminoen, som du måske ikke vidste eksisterede.

Pilgrimsruten til naturelskeren

I Norge findes Nordens længste sammenhængende pilgrimsrute. Navnet er Gudbrandsdalsleden, og den strækker sig så langt som 643 kilometer fra Oslo i syd til Trondheim i nord. Målet er Nidarosdomen: Domkirken i det, der senere blev til Trondheim. Kirkens vigtighed understreges af, at den i middelalderen gik under det prangende navn ”Cor Norvegiae” - Norges Hjerte.

Først går vejen hertil igennem lavtliggende dallandskab, og senere bliver vandreren stillet ansigt til ansigt med Norges storslåede, uberørte natur i Dovre. Rutens højeste top findes ved Vesle Elgsjøtangen og stikker hele 1321 meter over havets overflade. Når man er gået over det højeste punkt, byder Trøndelags dybe skove og bløde landskab vandreren velkommen inden Nidarosdomens irgrønne spir åbenbares i horisonten.

Denne pilgrimsrute giver en helt særlig naturoplevelse. Luften er sprød og kølig, det lokale sprog har en syngende klang, skovene dufter af graner i stedet for løv – og hvis du deler en flaske vin med dine vandrekammerater hver aften, vender du ruineret hjem.

Pilgrimsruten til den vedholdende

På den japanske ø Shikoku findes en sagnomspunden pilgrimsrute, hvis oprindelse går tilbage til den buddhistiske munk Kobo Daishi. Han slog eftersigende sine folder på øen i det niende århundrede. På ruten bevæger karakteristisk hvidklædte pilgrimme sig igennem intet mindre end 88 buddhistiske templer.

Traditionelt starter rejsen ved templet i byen Ryozenji og går med uret hele vejen rundt om øen, til man igen sætter sine udtrådte sko udenfor det tempel, hvor man startede. Det er en vandring på intet mindre end 1200 kuperede kilometer, hvorfor mange vælger den nemme løsning og lader sig transportere på andre måder end ved apostlenes heste.

Hvis man dog tager udfordringen op og melder sig til den lille skare af traditionelle, vandrende pilgrimme, skal man væbne sig med glæden ved sit eget selskab; til tider kan man gå i dagevis uden at møde andre pilgrimme til fods. Til gengæld vil man blive belønnet ved mødet med den varierede natur.

Både udsigten over de skovklædte bjerge, templernes detaljerigdom af enkel skønhed og de stejle stigninger vil få dig til at tabe pusten.

Pilgrimsruten til den tænksomme

Er du glad for pølse, ost og vin, men vil du gerne bringe noget andet til bordet end mange andre pilgrimsvandrere i Sydeuropa, kan du vende kursen væk fra Santiago de Compostela og i stedet vandre sydpå mod Rom. I Frans af Assisis fodspor går pilgrimsruten Cammino di San Francesco di Assisi.

Fra billedskønne Firenze over historiske Assisi til storslåede Rom føres pilgrimmen igennem nogle af nøgleplaceringerne i den betydningsfulde asketiske munks liv; en rute på omkring 550 kilometer. Vejen folder sig ud i betagende landskaber og byder på både storslåede bjergpas, dale og middelalderbyer så formfuldendte, som de kun kan findes i Italien.

Denne pilgrimsrute minder på mange måder om El Camino de Santiago, men adskiller sig særligt ved fåtallet af vandrere. At der ikke er mange, som vælger denne rute, gør den ideel for pilgrimme med et ønske om at have plads til de store overvejelser. Med ensomheden som rejsekammerat på de til tider meget udfordrende stræk, kan man lade tankerne såvel som fødderne vandre.

Nidarosdomen i Trondheim Foto: alexpermyakov - Fotolia
Pilgrimsruten på Shikoku er buddhistisk, så undervejs vil du møde mange buddhastatuer Foto: sand555 - Fotolia
Basilica di San Francesco i Assisi Foto: giorgiogalano - Fotolia