Quiz: Hvad ved du om de græske guder og helte?

Billed-ikon 293710

D-Schwerin, Mecklenburg-Western Pomerania, Bundesgartenschau 2009, BUGA 2009, Burg Garden at the Schwerin castle, orangery, sculpture, plastic, bronze-coated cast zinc sculpture, ´Heracles taming the Cretan Bull´, sculptor A Kriesmann Foto: Werner Otto

Prøv din viden om de klassiske græske guder og helte

1. Slægterne

Den viden, vi har om de græske guder og helte i dag, stammer hovedsageligt fra værkerne af Homer og Hesiod. Hvad kalder Hesiod i Værker og Dage den slægt, han selv regner sig under?

2. Da himlen og jorden skiltes

Universet blev skabt i foreningen mellem jorden, Gaia og himlen, Ouranos, men hvem skilte himmel og jord?

3. Overlevelse

Kronos sluger sine børn, når de kommer til verden, indtil søsteren og partneren Rheia narrer ham ved at gemme Zeus på en særlig måde. Hvordan?

4. Gudernes konge

Gudernes konge kan kendes på sin lynformede kile, som skyder med lyn og torden, og som han bruger som våben. Men hvem er gudernes konge?

5. Havguden

I sin romerske udgave hedder han Neptun. Men hvad hedder den græske havgud, som er bror til Zeus?

6. Dødsguden

Zeus er bror til havguden og dødsguden. Hvad hedder den græske dødsgud?

7. Krigsguder

I den græske religion skelnes mellem forskellige aspekter i krig, når det kommer til krigsguder. Ares er gud for de voldelige aspekter, men hvad hedder guden for den strategiske krigsførelse?

8. De græske helte

Denne græske helt er søn af Peleus og Thetis. Han kendes blandt andet fra myter om slaget ved Troja, hvor han kæmper for grækerne, men hvor han ender med at blive dræbt af prinsen Paris.

9. Tvillingerne

Apollon, som er gud for blandt andet poesi, musik og kunst har en tvillingesøster, som er gudinde for skoven. Hvem er denne søster?

10. Fruen

Denne prominente gudindes navn betyder faktisk 'frue'. Hvad hedder gudinden?