7 retter, der spises under ramadanen

Den traditionelle suppe harira stammer fra Marokko og er særligt forbundet med ramadan, hvor dens parfumerede duft gennemtrænger gaderne ved solnedgang. Foto: IRIS

I ramadan-måneden faster verdens muslimer hele dagen. Men når solen går ned, samles de om middagsbordet til et væld af traditionelle retter. Få en smagsprøve her

Ramadan-måneden byder på mange traditioner. Nogle af dem om måltidet og den mad, der serveres efter solnedgang.

Under ramadan-måneden serveres der hver dag to store måltider; ved daggry serveres suhoor og ved solnedgang iftar. Iftar-måltidet bryder dagens faste giver mulighed for sammen med familie og venner at boltre sig i de lækre retter indtil solen igen står op.

Religion.dk giver her 7 bud på særlige traditionelle retter, der er forbundet med iftar-måltidet:

1. Dadler og mælk

Der er tradition for, at man om aftenen efter solnedgang bryder fasten ved at spise dadler og drikke mælk, da det er sådan, Muhammed plejede at bryde sin faste.

2. Harira

Denne traditionelle suppe stammer fra Marokko, men nydes af mange nationaliteter og ved mange lejligheder. Den er lavet af kikærter og findes i et hav af variationer. Suppen er særligt forbundet med ramadan, hvor dens parfumerede duft af gennemtrænger gaderne ved solnedgang.

3. Samosa

Samosa er oprindeligt en indisk spise og blev introduceret til Yemen af britiske kolonister. Via Yemens daværende hovedstad Aden blev de små trekantede snacks kendt i mange lande. Samosa laves særligt i ramadan-måneden og kan indeholde mange forskellige slags fyld. Det er særligt populært i Tyrkiet, Somalia og Pakistan.

4. Halwa Chebakia

Dette er en marrokansk sesamkage med rosenvand og appelsin. Den er formet som en blomst, braiseret og belagt med honning. Den serveres særligt under ramadan sammen med en masse andre søde sager.

5. Mansaf

Dette er Jordans nationalret bestående af lam og ris eller bulgur. Den spises traditionelt med højre hånd, mens man i fællesskab står rundt om den store tallerken med venstre hånd på ryggen.

6. Yangrou Paomo

Denne ret spises særligt af kinesiske muslimer og er en sammensmeltning af det arabiske og det kinesiske køkken. Retten stammer fra Xi’an, der var den første by i Kina der blev introduceret til islam. Under Tang Dynastiet blev det tilladt at dyrke islam, og i dag har storbyen syv moskeer.

7. Kamruddin

Sidst men ikke mindst, er det særligt vigtigt at få en masse væske. Her findes der mange traditionelle drikke at vælge imellem. En af de mest kendte er den syriske abrikosdrik Kamruddin.