Billedserie

Verdens muslimer nyder iftar-måltidet efter solnedgang

Algeriske kvinder handler ind på byens marked til iftar-måltidet under ramadanen. I 2016 varer ramadanen fra den 6. juni til den 5. juli. Foto: ImageForum

I ramadan-måneden faster verdens muslimer fra daggry til solnedgang. Men om aftenen brydes dagens faste med iftar-måltidet, der traditionen tro indtages i fællesskab med familie og venner

Ramadan er den måned, hvor profeten Muhammed ifølge islamisk tradition modtog sin første åbenbaring fra Allah gennem ærkeenglen Gabriel i år 611. Det ihukommer muslimer rundt omkring i verden ved at afholde sig fra mad, drikke, rygning eller seksuelt samkvem i den niende måned i den muslimske kalender fra solopgang til solnedgang.

Fasten (sawn) er den fjerde af islams fem søjler, og overholdes både af sunni- og shiamuslimer. Dog er børn, gravide, ældre og syge undtaget. Derudover kan rejsende eller sportsudøvere vælge at holde faste på et andet tidspunkt af året.

Under ramadanen indtager muslimer to måltider: Inden solen står op indtages morgenmåltidet suhoor, og når solen er gået ned mødes man for at indtage dagens andet måltid; iftar. Et iftar-måltid består typisk af forskellige traditionelle retter, og nydes sammen med familien, venner eller andre muslimer i den lokale moske. Fællesskabet betyder således rigtig meget under ramadanen.

Vi har her samlet nogle billeder, der viser hvordan muslimer over hele verden forbereder det traditionsrige aftens-måltid.

En muslimsk mand i den indiske by Ahmedabad tilbereder iftar-måltidet i en moske. I mange moskeer holdes der fælles iftar under ramadanen, hvor muslimer mødes for at bryde dagens faste sammen.
Et særligt ramadan-marked i Indonesiens hovedstad Jakarta. Ramadanen er omgærdet af mange traditioner – det kommer ikke mindst til udtryk under aften-måltidet, som typisk består af traditionelle retter som samosa eller det jordanske mansaf; lam med ris eller bulgur.
Et fælles iftar-måltid i Kairo, Egypten. Under ramadanen serverer flere moskeer aftenmåltidet til de fattige. Muslimers fastemåned er en tid hvor man tænker på de nødlidende, og mange vælger at give den årlige almisse (zakat) under ramadan.
Dadler hører til de traditionelle ramadan-måltider, og muslimer starter typisk aftenens iftar med at spise dadler. Ifølge traditionen var det sådan, profeten Muhammed plejede at bryde fasten.
Muslimske kvinder køber frugt på et marked i Thailand.
Et marked i Bangladesh. Ramadan-månedens afslutning fejres med festen id al-fitr, hvor det er forbudt at faste og børnene får gaver.