Religiøs rejseguide

5 rejsemål i Athen

Det første, de fleste tænker på i forbindelse med Akropolis, er det store smukke tempel Parthenon, der lyser op på billedet. Det er et af de mest berømte bygningsværker i verden og Athens vartegn. Foto: Yannis Behrakis/Reuters/Ritzau Scanpix

I oldtidens store studieby grundlagde de to store tænkere Platon og hans elev Aristoteles den tankegang, der i dag præger hele den vestlige verden. Her får du fem bud på, hvad du kan opleve i Antikkens epicenter

1) Parthenontemplet

Lederen af folkepartiet i Athen, Perikles, igangsatte omkring år 447 f.Kr. det enorme byggeri på toppen af Akropolisbjerget som en tak til krigsgudinden Athene.

Byggeriet var overdådigt, og intet mindre end 20.000 tons marmor blev hentet til bjergtoppen. Parthenontemplet tog ni år at bygge og er siden blevet brændt, bombet og brugt som stenbrud. De seneste 30 år har bygningsværket været under restauration, og i dag står templet næsten, som da det blev opført.

Templet er karakteriseret ved harmoni og symmetri. Templet er 30,8 meter bred og 69,5 meter lang. Forskere mener, at arkitekterne gik ud fra måleforholdet 4:9, som i øvrigt var symbolsk: Firetallet symboliserede sejr og retfærdighed, mens nitallet blev forbundet med tyranni og magt.

Skulptøren Fididas dekorerede templets indre og huggede blandt andet en 12 meter høj statue af Athene i elfenben, som blev betrukket med 1.100 kilo guld.

2) Verdens ældste teater: Dionysosteateret

På sydsiden af Akropolisbjerget ligger Dionysosteateret, som er hugget ud af selve bjergsiden. Pladsen blev bygget i første halvdel af 400 f.Kr. og kan rumme op mod 17.000 tilskurer.

Teateret markerer starten på den store græske teaterkunst. På scenen fandt de første græske tragedier sted, og kort efter opførslen blev scenen også udnyttet som gladiatorarena.

I teatrets midte stod et alter til guden Dionysos. Han var gud for rus, vin, ekstase samt vildskab og kaos: Fester til hans ære var virkelig store fester.

3) Oplev det byzantinske rige

På Rigilis-pladsen i den nordlige del af Athen ligger Det byzantinske Museum. Udstillingerne viser den byzantinske og kristne historie i byen.

Museet byder på kunst, smykker, skulpturer og malerier samt manuskripter fra det østromerske rige. Foran museumsbygningen ses en statue af den store græske forfatter Dionysios Solomos, som står bag den græske nationalhymne: "Hymne til Friheden".

4) Ærkebiskoppens hovedsæde

I Sankt Denis katedral holder Athens romersk-katolske ærkebiskop til. Katedralen blev færdiggjort i 1865, og er dedikeret til Athens første ærkebiskop af selvsamme navn.

Katedralen er bygget i neo-renæssancestil; en harmonisk byggestil baseret på cirkel- og rektangelformer. Katedralen består af et midterskib og to sideskibe; en såkaldt treskibet basilika. Til den bombastiske indretning og dekoration står blyinfattede ruder, og kirkens indre er prydet med kalkmalerier.

Prinsesse Sofia af Grækenland og Danmark blev i 1962 viet til den spanske kongesøn Juan Carlos i kirken. Dronning Sofia tilhører stadig fyrstehuset i Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg.

5) Kerameikos: Pottemagerkvarter og gravplads i ét

Nordvest for Akropolis' perler ligger Antikkens vigtigste gravplads i tæt sammenhæng med et pottemagerkvarter. De tidligste begravelser blev allerede foretaget i bronzealderen, det vil sige 2700 år f.Kr.

Pladsen er opdelt af en mur: Indenfor murene foretog grækerne pottemageri, mens gravpladsen befandt sig på ydersiden. Jorden ved Eridanos-floden er lerholdig, og derfor slog pottemagerkunstnerne sig ned i dette kvarter.

På kirkegården ligger krigere og statsmænd, hvorfor gravpladserne var udsmykket med pompøse monumenter. Disse monumenter blev forbudt i år 317 f.Kr., men blev genindført under den romerske periode fra 146 f. Kr..

Kerameikos blev brugt som gravplads frem til det 6. århundrende e.Kr.

Kopi af Fididas' Athene statue
Foto: Dimitrios - Fotolia
Foto: Scanpix.
Foto: Palle Hedemann/Scanpix.