Religiøse rejsemål

5 religiøse rejsemål i Budapest

Benediktinerklosteret Pannonhalma Archabbey nær Budapest i Ungarn er et populært rejsemål. Foto: Iris

Ungarns hovedstad er en kulturel og blomstrende perle i det østlige Europa. Her følger fem bud på religiøse rejsemål i Budapest

Den ungarske hovedstad hedder Budapest. Der har oprindeligt været tale om to adskilte byer: Buda og Pest, som ligger på hver sin side af Europas næst-længste flod, Donau. Bydelene er forbundet af otte broer og udgør i dag en forenet hovedstad.

De historiske vingesus kommer tydeligt til udtryk, for hvor Buda i vest byder på rige boligområder, museer og et væld af kultur, byder Pest på Donaus østlige bred primært på administrationsbygninger og industri.

Det hænger sammen med Budapests historie:

I 800-tallet erobrede en folkegruppe kaldet magyarerne området. De anses for at være de moderne ungareres forfædre. I 1241 ødelagde et andet folk, mongolerne, det meste af Pest-bydelen, som dog hurtigt blev genrejst, hvorfor Buda blev favoriseret som kongeligt ungarsk sæde - og med byggerier af prægtige slotte.

Osmannerriget erobrede Ungarn i det 15. århundrede. Pest faldt i 1526 og små 15 år senere måtte Buda også overgive sig. Igen blev Buda favoriseret, da bydelen blev den osmanniske guvernørs hovedsæde. I det 18. og 19. århundrede var Pest hjemstavn for alt administration - og i rivende udvikling. De to byer blev endeligt, som følge af Den ungarske revolution, lagt sammen i 1849.

Ungarn er overvejende katolsk, og Budapest er en hovedstad, der i særlig grad markerer sig som en af Østeuropas vigtigste kulturbyer.

Med sin mangeårige historie er der naturligvis rigeligt at vælge imellem, hvorfor listen herunder kun er et udsnit af Budapests mange religiøse seværdigheder:

1. Skt. Stefans Basilika (Szent Istvan Bazilika)

Kirken er navngivet efter Ungarns første konge, Stefan I (975-1038).

Basilikaen er én af Budapests bedst besøgte turistattraktioner, og så er det ovenikøbet byens største af sin slags. Oprindeligt var der tale om en katedral, men Pave Pius XI tilføjede titlen: "basilica minor" under sit besøg i 1931. Der er plads til over 8500 mennesker, og så er basilikaen med sine 96 meter den ene af Budapests to højeste bygninger.

Basilikaens arkitektur er ny-klassicistisk og interiøret er overdådigt og rigt udsmykket. Særligt kendt er stedet for Skt. Stefan I's mumificerede hånd, som opbevares i en glasboks tæt ved hovedalteret. Det kan anbefales at vandre op ad de 364 trappetrin til den fantastiske kuppel, hvor du får en førsteklasses panoramaudsigt.

2. Benediktinerklosteret (Pannonhalma Archabbey)

Klosteret er bygget i gotisk stil, skønt det blev etableret allerede i 996 e.Kr. Det har naturligvis undergået en række forandringer siden grundlæggelsen. Det er beliggende på et bjerg og midt i en skov med en botanisk have, hvorfor der også er en masse at se i området omkring klosteret. Det er stadigvæk i brug og åbent for turister.

I forbindelse med benediktinerklostrets 1000 års jubilæum i 1996 optog UNESCO det på sin liste over verdens kulturarv. Dengang var der hele 66 munke tilknyttet klostret, hvis område også rummer en skole ledet af 11 munke. Den store gotiske kirke blev påbegyndt i 1224 og er et imponerende syn i alt sin pragt.

3. Grottekirken på Gellert-bjerget

Denne kirke er af nyere dato, da den blev etableret i 1926. Oprindeligt var stedet hjemsted for en eremitisk munk, der eftersigende kurerede de syge med helligt vand fra klippens side. I 1926 blev stedet dog udvidet, men lukket ned af det kommunistiske politi i 1951.

Styret lod bygge en to meter tyk betonmur ved indgangen, hvorfor grottekirken stod tom i ca. 40 år indtil kommunisterne mistede magten.

Grotten har et naturligt udseende, men også små nicher fyldt med statuer og altre. Under gudstjenester fremstår kirkens akustik som noget ganske særligt. Fra grottens indgang er der en fantastisk udsigt til én af Budapests otte broer.

4. Synagogen (Dohány utcai Zsinagóga)

Den store synagoge blev bygget i 1859. Dengang var den jødiske mening i Pest-området på over 30.000 mennesker.

Synagogen fik en både rig, men også en tragisk historie: Nazisten Adolf Eichmann ankom til Budapest i 1944 for at etablere en jødisk ghetto. Ca. 20.000 jøder søgte dog tilflugt bag synagogens mure under krigen, og omkring 7000 blev myrdet. 

Synagogen har 25 torah-ruller, som blev reddet fra de øvrige synagoger i 1940'erne. Synagogen er rigt udsmykket og en af Europas flotteste. Ved siden af hovedbygningen er et mausoleum etableret til minde om de tusindvis af jøder, som blev myrdet under 2. Verdenskrig, men også for de ikke-jødiske helte, som ydede modstand.

5. Matthias Kirken (Mátyás-templom)

Oprindeligt hed kirken 'Vor Frue Kirke', men skiftede navn til Matthias Kirken. Opkaldt efter en renæssancekonge, som ikke blot tilføjede tårne, men også blev gift i kirken. Kirkens rum er ikke længere i renæssancens ånd, da det har gennemgået en række forandringer igennem tiderne. Kirken er gotisk i sin stil, bortset fra gavlen til venstre for indgangen, hvor et stykke af ydervæggen er bevaret i sin oprindelige renæssancestil. 

Kirken er særligt kendt for sin statue af Jomfru Maria og Jesus fra 1515. Da Budapest var underlagt osmannerne gjorde de lokale hvad de kunne for at bevare statuen. De kamuflerede nichen med statuen, da osmannerne brugte kirken som moske. Et århundrede senere, i 1686, blev nichen med statuen ved et tilfælde opdaget, da en eksplosion af krudt pludseligt afslørede Jomfru Marias ansigt.

Iris