Religiøs rejseguide

5 religiøse rejsemål i Myanmar

Foto: Reuters/Ritzau Scanpix

Et bud på anderledes og religiøse seværdigheder i det smukke Myanmar, tidligere Burma. Landet er en kulturel perle, som efter årtiers isolation nu blomstrer som et populært turistmål

Burma - eller Myanmar - er et sydøstasiatisk land, som blandt andet grænser op til Kina og Thailand. Og med en kystlinje på over 2000 km er der rig mulighed for at nyde badestrandene ved Andamanhavet og Bengalbugten.

Burma har i mange år været regeret af en militærjunta. Det startede med demokratiets ophør efter Ne Wins militærkup i 1962. Han havde magten igennem 26 år.

Der var dog et kort demokratisk parlamentsvalg i 1990, som senere blev undertrykt af militærets ledelse. Militærjuntaen opløstes officielt i 2011. Siden har Burma langsomt åbnet sig op fra sin mangeårige isolation. Landet har eksempelvis indledt en omfattende reformproces i retning mod demokrati, markedsøkonomi og et generelt samarbejde internationalt. 

Burma er et overvejende theravada-buddhistisk land med et indbyggertal på over 46 millioner. Det anslås, at op imod 90% er tilhængere af buddhismen.

Herunder følger et indblik i fem unikke- og religiøse pejlemærker i Burma, som man ikke bør være foruden. Landet bugner i høj grad af storslået kultur og af religiøse seværdigheder, hvorfor det kan være svært at vælge fem ud.

1. 'Shwedagon Pagoda' i byen Yangon

På Singuttara-højen i den nordlige del af Yangon, tårner den 99 meter høje Shwedagon-bygning sig op mod himlen.

Den er konstrueret af massivt guld og med en spids af diamanter og rubiner. Dette fascinerende pagoda-kompleks kan stort set ses fra overalt i byen, og om natten er den store guld-stupa oplyst i en skærende kontrast til mørket. Shwedagon siges at have hele fire Buddha-relikvier, hvorfor stedet er særligt helligt og velbesøgt. Den nuværende konstruktion er fra 1769.

Tempel-komplekset er derudover fyldt med små farverige stupaer, en spirlignende konstruktion.

2. 'Kyaikto' nær byen Yangon

På toppen af en klippe balancerer en sten i bogstaveligste forstand på kanten. Legenden fortæller, at den står fast ved hjælp af ét enkelt hår fra Buddhas hoved. Et utal af pilgrimme valfarter til stedet for at beundre stenen, men også for at tilføje bladguld på dens overflade. Oven på stenen er der placeret en stupa.

Derudover er der en fantastisk udsigt fra klippen. Der er installeret flere udkigsposter på vejen op til den store guldsten, som skiller sig tydeligt ud i landskabet.

3. Templerne i tempelbyen Bagan

På billedet ses 'Dahmmayan Gyi Phaya', som er det største af de over 2000 templer, der pryder landskabet i oldtidsbyen Bagan. Selve området er bjergtagende, hvorfor det også er muligt at komme op i en luftballon. Forvent at blive tryllebundet af udsigten ud over de mange templer, som er omgivet af den smukke natur.

Du kan selvfølgelig også gå på opdagelse i området til fods.

4. 'Paung Daw Oo Pagoda' i byen Ywama

I et fantastisk bjerglandskab ligger den smukke Inle-sø. I søområdet er det muligt at komme til Paung Daw Oo Pagoda-komplekset via båd. I september eller oktober er stedet særligt oplevelsesrigt, da den årlige festival skydes i gang.

Her sejles de 5 guldbeklædte statuer ud på søen og rundt til de omkringliggende byer. Tre af statuerne er afbilleder af Buddha, og to er af en af Buddhas disciple. Det er dog ikke til at vide, hvilke der er af Buddha, da pilgrimme har pyntet dem alle med så meget bladguld, at ansigterne er beklædt til ukendelighed. 

5. 'Mahamuni Pagoda' i byen Mandalay

Mahamuni betyder "det fantastiske billede", og er en reference til tempelkompleksets store hovedattraktion. Hver morgen omkring klokken 4 starter et særligt ritual, hvor den siddende buddhastatues ansigt bliver vasket. Og det er der en særlig grund til. Legenden fortæller, at Buddha selv indviede og gav liv til billedet.

Det siges, at ansigtet blev lavet dengang byen Dhanyawadi var hovedstaden i landet Arakan. Arakans konge var en stor beundrer af Buddha, hvorfor han lod opføre et afbillede. Gautama Buddha besøgte byen i sin levetid, og var så tilfreds med billedet, at han mærkede det med sin spiritualitet.