Billedserie

Lanterner mod fuldmånen afslutter kinesisk nytår

Lanternefestivalen afslutter nytårets festligheder og markerer hverdagens indtog. Festivallen falder 15 dage inde i det nye år. Foto: Xinhua

På den første fuldmåne i det nye år blev himmelen over Kina lyst op af såvel måneskin som smukke, røde lanterner. Se hvordan lanternefestivalen markerer det kinesiske nytårs sidste dag

I forbindelse med den første fuldmåne i det nye år fejres lanternefestival. Festivalen falder altid 15 dage inde i det nye måneår, der i 2016 står i abens tegn. I år gik kineserne således fra gedens år til abens år.

Kineserne går ud om aftenen i månens skær for at værdsætte dens klare lys. Heropsender de lanterner for at symbolisere, at de giver slip på deres gamle jeg og får mulighed for at forbedre sig i det nye år.

Typisk er lanternerne røde, da det symboliserer lykke i det nye år. Under festivalen går kinesiske børn hen til templet med papirlanterner, hvorpå der står små gåder. Mange af fejringerne foregår på offentlige pladser, hvor kineserne - og nysgerrige turister - samles for at træde ud af nytåret og lade hverdagen gøre sit indtog.

Mange legender knytter sig til oprindelsen af lanternefestivalen. Den mest sandsynlige er imidlertid, at fejringen sker for at vise sejren over "den faldende mørke vinter" og mulighed for at bevæge sig ud i natten i månens skær og menneskeskabt lys.

Det er en tradition at spise små runde dumplings – en slags boller med fyld - lavet på rismel. Formen er desuden en reference til månen.

I Kinas sydøstlige by Pingxi blev der tændt og opsendt 600 lanterner. Foto: Xinhua
Billedet er taget i Hong Kong. At nytåret markerede indgangen til "abens år" betød, at abefiguren var en central del af lanternefestivalen. Meget af fejringen sker på offentlige steder, så turister kan opleve festivalen på nærmeste hold. Foto: Xinhua/Photoshot. All rights reserved.
Abens år har sat sit præg på festivalen, og det forventes desuden, at fødselsraten stiger, fordi mange ønsker et barn, der fødes i abens år og påtager sig de gode gode egenskaber, der forbindes med aben. Billedet viser en danser udklædt som abekonge. Foto: Xinhua
Billedet viser kinesere iført traditionelle dragter. De synger og danser på åben gade. Billedet er taget i centrum af Kinas sydvestlige provins, Kunming. Foto: Xinhua/Photoshot. All rights reserved.
Skuespillere fra Linfen danser her en løvedans foran et tempel i Kaifang Foto: Xinhua News Agency
Det er en tradition for kineserne at gå i gaderne med lanterner for at ønske hinanden godt helbred. Kineserne giver slip på lanterne for symbolsk at sende sygdom væk. Foto: Xinhua News Agency
Her er et nærbillede af den lanterne parade, som ses ovenfor. Lanterne kaldes tudse-lanterner og symboliserer sygdom. Foto: Xinhua/Photoshot. All rights reserved.