Nytår 2018

Gå 2018 i møde med en nytårsbøn

De tre nytårsbønner er skrevet af repræsentanter fra de tre store kirkelige retninger: protestanter, ortodokse og katolikker. Foto: Ernst Van Norde/ritzau

Et nyt år, tre bønner, tre forskellige kirkeretninger. Folkekirkepræst Christian Roar, ortodoks præst Poul Sebbelov og katolsk præst Daniel Nørgaard har skrevet hver deres bøn, som du kan bruge ved tærsklen til 2018

2017 nærmer sig sin afslutning. Om lidt skriver vi 2018. Nytåret er en anledning til at reflektere over året, der er gået, og det nye år, der ligger foran. Hvad det nye år vil bringe af glæde og sorg ved ingen, men mange kristne beder for det nye år.

Kristendom.dk har indhentet tre forskellige nytårsbønner, der kan bruges ved tærsklen til det nye ukendte år. Bønnerne er skrevet af repræsentanter fra de tre store kirkelige retninger: protestanter, ortodokse og katolikker.

Nytårbøn af Christian Roar, folkekirkepræst

Kære Gud,

Lær os i det nye år at sige ”vi”. Alt for ofte søger vi vort eget og har travlt med alle vores mange projekter . Vi søger at tjene flere penge til rejser, smartphones og stadig større biler, men vi glemmer at tjene vor næste.

Herre, åbn i det nye år vore øjne for de mennesker, der er omkring os. Hvad enten det er flygtninge, dem der er blevet voldtaget eller ensomme gamle koner.

Vi kan ikke være far, mor, søn, datter eller onkel alene. Det er i mødet med andre, at vi bliver til dem, vi er, og det er i mødet med dig Gud, at vi bliver dine kære børn.

Den kærligheds rigdom, du har vist os på korset, lærer os, at vi skal give livet hen for andre for at få det igen. Lad os grunde over dette mysterium i det nye år, og skulle det ske, at det bliver vort sidste år, håber vi, at vort virke har været til gavn for andre, for vi kan ikke være kristne alene.

Amen.

Nytårsbøn af Poul Sebbelov, ortodoks præst

I Faderens og Sønnens og Helligåndens Navn. Amen!

Herre, forbarm Dig over os!

Kristus, Herre, Jesus, vor Gud, vi takker Dig, for året, der er gået, og vi beder Dig: Tilgiv os al synd, vi har begået i gerning, i ord og i tanke, bevidst som ubevidst, villet som uvillet.

Giv Herre, at året, der kommer, må være helligt, fredfyldt og uden synd, til gavn, til glæde og til Din ære. Send os Din hellige skytsengel til at ledsage os i ét og alt, til at lede os ad Dine veje og til dér at beskytte og bevare os mod alle onde indfald, tanker, begæringer og drømme; mod alle Djævelens fælder og fristelser; al sygdom, al ulykke, al vrede og alt mismod.

For Du, Herre, er Ham, der vogter over vore sjæle og vore legemer, og Dig opsender vi lov og pris; Fader, Søn og Helligånd, nu og altid og i al evighed. Amen!

Nytårsbøn af Daniel Nørgaard, katolsk præst

Herre over tid og evighed,
vi takker dig for året, der gik,
og for de velsignelser, du har sendt os.
Tilgiv os, når vi har overset din kærlighed
og ikke har formået at elske dig og næsten.

Hjælp os til at begynde det nye år i dit navn
og til at følge din vilje for os.

Himmelske Fader,
vi beder dig om at værne og beskytte
vore nærmeste, og dem vi holder af.
Hjælp os også til at være en næste
for dem, vi ikke holder nok af.

Herre Jesus,
vær med os, når livet tynger,
og giv os modet til at bære de kors,
der venter os.
Hjælp os til at bringe dit evangelium
til de mennesker, vi kommer til at møde.

Milde Helligånd,
se til den plagede menneskehed og hel vore sår.
Lad ikke vore samfund styres af grådighed, frygt eller had.
Fyld os med din visdom og kærlighed,
så vi kan herske her i tiden,
som du hersker i evigheden.