Det tror de på i "Game of Thrones"

Den Røde Gud (R´hllor) stammer fra Essos. Den Røde Gud bliver repræsenteret i serien af præstinden Lady Melisandre (Carice van Houten). Foto: HBO/ Helen Sloan

Har du også tænkt over, at religion fylder mere og mere i "Game of Thrones"? Vi bringer her en oversigt over de fire største religioner i fantasy-serien. Måske kan du genkende træk fra virkelighedens religioner?

Den amerikanske fantasy-serie "Game of Thrones" har gået sin sejrsgang verden over, og én af de mange aspekter af fortællingen om de rivaliserende familier, der kæmper om magten i et fiktivt middelalderunivers, er karakterernes forhold til religion og tro.

De mange religioner i "Game of Thrones"-universet får mere og mere indflydelse på kampen om "jerntronen", hvor De syv Rigers konge sidder. Mens Den Røde Guds præstinde udfører mirakler i Norden, vokser en gruppe religiøse fanatikeres indflydelse i kongebyen "King’s Landing".

Vi bringer her en oversigt over de fire største religioner og trosretninger, der optræder i seriens seks første sæsoner.

De Gamle Guder
De Gamle Guder har deres hjem i norden. Det gælder både spirituelt og fysisk. De Gamle Guder er ikke bare ældre end de nye guder (De Syv), men stammer fra tiden før de første mennesker kom til Westeros.

Deres oprindelig tilbedere er et mytisk folk kaldet Skovens Børn, der for den brede befolkning i Westeros bedst er kendt fra børneeventyr. De Gamle Guder havde ingen navne og ingen præster eller kirker. De er symboliseret ved de gamle Weirwood-træer, der har udskårne ansigter i stammen, og som ”bløder” rødt, når man skærer i stammen.

De første mennesker, der kom til Westeros, blev kaldt De første Mænd. De kom fra Essos, men i Westeros konverterede de til De Gamle Guder, og de steder, hvor mændene nedstammer fra De første Mænd, tror man stadig på dem. Vi kender for eksempel Stark-familien fra Winterfell, der stadig tilbeder De Gamle Guder, og som beder til dem i gudeskoven.

De Gamle Guder lægger sig op ad den europæiske jernalders religioner, hvor de religiøse systemer ikke var formaliserede, og hvor man tilbad druider og feer. Det eneste tegn på systematisering i religionen båret af De Gamle Guder er, at alle store fæstninger med rødder, der strækker sig tilbage til de første mennesker har en "gudeskov", hvor man kan praktisere sin religion.

De Syv
"De Syv" er den mest udbredte religion i Westeros, som har sit hovedsæde i den store "Sept" i kongebyen King’s Landing, hvor enhver nuværende regent holder sammen på sine riger fra Jerntronen. De Syv kaldes også De Nye Guder. Troen på De Syv er bygget op om deres symbolik og er symboliseret ved en syvtakket stjerne.

De Syv lægger sig op ad den middelalderlige kristendom, idet den har en formaliseret kirke, der anser sig selv for at være en af de to søjler, som samfundet hviler på (religionen og kongemagten). Den er monoteistisk, og den har en grundtekst (Den syvtakkede stjerne), som al teologisk overvejelse sker på baggrund af.

Hvor kristendommen har sin tredeling i faderen, sønnen og helligånden, har De Syv en syvdeling i syv arketyper: faderen, moderen, krigeren, jomfruen, smeden, den gamle kone og den fremmede. De syv arketyper har samme funktion som katolicismens helgener, hvor man retter bøn mod den, der er bedst i stand til at hjælpe. Skal du i krig, beder du til krigeren, og ønsker du visdom, beder du til den gamle kone.

Den Druknede Gud
På jernøerne har man sin egen gud kaldet Den druknede Gud. På Jernøerne er befolkningen sømænd, og deres guder findes under havet. De frygter ikke druknedøden, for deres himmel er under havet. Ligesom i kristendommen bliver man døbt på Jernøerne, men her foregår det i deres hellige vand, som er saltvand.

Bøn til Den Druknede Gud: Hvad er dødt, må aldrig dø.

Den Røde Gud
Den Røde Gud (R´hllor) stammer fra Essos. Den Røde Gud bliver repræsenteret i serien af præstinden Lady Melisandre, der konverterede Lord Stannis til religionen. Vi har tidligere mødt Den Røde Gud, da Arya Stark, datter af Catelyn og Eddard Stark kommer i selskab med den lovløse hær Broderskabet uden bannere, der beskytter almindelige mennesker mod enhver siddende magt. Her har vi set mirakler udført af religionens præster.

Religionen bygger på profeti og på profeten, Azor Ahai, som skal kæmpe den verdslige kamp mod R`hllors fundementale modsætning, Den Anden.

I modsætning til De Gamle og De Nye Guder er denne religion ikke interesseret i fredelig sameksistens. Der findes kun én sand gud. Resten er dæmoner og må udryddes.
Religionen er bygget op om zarathusrismens klare opdeling mellem en god og en ond gud som en klar skabelon.

Bøn til Den Røde Gud: For natten er mørk og fuld af rædsler.