Clinton og abort kan sikre Trump stemmer fra evangelikale kristne

Her ses Republikanernes præsidentkandidat Donald Trump ved en tv-debat sendt fra Washington Universitet i St. Louis den 9. oktober 2016. (AP Photo/John Locher) Foto: AP Photo/John Locher

Trods mange udtalelser, der ligger langt fra traditionelle, kristne værdier, er det lykkedes den republikanske præsidentkandidat at sikre sig 78 procent af stemmerne fra evangelikale kristne i USA. Èn af årsagerne er spørgsmålet om abort

Ved en tale ved det kristne universitet Liberty University i Virginia i januar blev Donald Trump mødt med latter, da han kaldte Paulus andet Korintherbrev ”To Korinthere”. Ved anden lejlighed har han beskrevet Bibelen som sin yndlingsbog, men samtidigt ikke været i stand til at nævne et favoritstykke fra den.

”At Trump omtaler Paulus 2. Korintherbrev som ”To Korinthere” viser ret tydeligt, at han ikke har tilbragt mange timer i kirke eller har det store kendskab til kristendom,” siger USA-ekspert og lektor ved institut for Historie på Syddansk Universitet, Niels Bjerre Poulsen.

Den manglende kristendom har sået tvivl om den kontroversielle republikanske kandidats mulighed for at sikre sig stemmer hos én af USA's vigtigste vælgergrupper, det såkaldt hvide, evangelikale højre.

Derfor er det overraskende for Niels Bjerre Poulsen og mange andre eksperter, at en undersøgelse fra Pew Research Center viser, at 78 procent af det evangelikale højre, der tæller vælgere som mormonerne og medlemmer af Southern Baptist Church, indtil for nyligt ville stemme på Trump ved præsidentvalget i november. Det evangelikale højre var tidligere repræsenteret af Trumps modstander til posten som Republikanernes præsidentkandidat, Ted Cruz.

”Hvis du havde spurgt mig for fire måneder siden, om Trump kunne vinde den kristne højrefløj, så havde jeg sagt nej,” siger Anne Mørk, adjunkt i Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

For Trump har markeret sig med synspunkter, der ligger meget langt fra værdier for den evangelikale kristne højrefløj:

”Et karaktertræk ved den kristne højrefløj i USA er, at de går op i anstændighed og i, at man som præsident simpelt hen skal opføre sig ordentligt. Blandt andet kaldte mange kristne fra højrefløjen Bill Clinton en dårlig præsident efter hans affære med Monica Levinsky,” siger Anne Mørk.

De dømte ham, fordi han opførte sig amoralsk seksuelt set. Mens Trump ikke har haft en affære på kontoret, så repræsenterer hans livstil og retorik ikke ligefrem klassik, republikansk anstændighed. Han har været gift tre gange, og han har i et interview med skribenten Cal Thomas i juni formuleret sin holdning til kristen tilgivelse som noget ”han aldrig rigtig har haft brug for.” Selvom han i dag erklærer sig som abortmodstander, så har han før i tiden erklæret sig på den såkaldte ”pro-choice” fløj. Og i denne weekend kom det så frem, at han ikke har betalt indkomstskat i 18 år.

Niels Bjerre Poulsen peger på en potentiel ændring af abortlovgivningen som en konkret årsag til, at Trump har høstet en så stor del af stemmerne fra det kristne højre.

”Fælles for hele det kristne højre i USA er abortmodstand. Da der er en ledig plads i den amerikanske højesteret, er det afgørende, at der bliver en republikaner, der får den, hvis abortlovgivningen skal forandres. Hvis det bliver Trump, der vinder, er der mange fra denne fløj, der ser en mulighed for, at han vil udpege en dommer, der er imod abort.”

Niels Bjerre Poulsen ser Trumps gennemslagskraft blandt de evangelikale kristne som et tegn på, at religion har mindre betydning i valgkampen.

”Trumps popularitet blandt de evangelikale kristne viser, at store dele af den kristne højrefløj er mere politiske end religiøse i deres tilgang til valget,” mener Niels Bjerre Poulsen.

Ved denne valgkamp har det været Demokraternes præsidentkandidat Hillary Clinton, der har lagt mest vægt på kristendommen og Bibelen som en del af sin politiske identitet. Men det har ikke vundet hende mange stemmer fra det kristne højre. Ifølge Niels Bjerre Poulsen har denne gruppe snarere givet deres stemme til Trump som en modstand til Clinton. Og én af de mange grunde til det er meget simpel, siger Anne Mørk:

”Man skal ikke glemme, at en der er en stor gruppe fra den kristne højrefløj, der stadig ikke mener, at en kvinde bør være præsident,” siger hun.