Kan Donald Trump blive verdens største kristne repræsentant?

På mange måder er Trumps syn på tro, religion, ægteskab og abort meget i overensstemmelse med mange konservative republikanere i USA. Foto: Scanpix

Den kontroversielle, republikanske præsidentkandidat Donald Trump samler på bibler og ser sig selv som "den bedste repræsentant, kristne længe har haft”. Men er han klar til at splitte det konservative USA for at blive det?

Den 69-årige forretningsmand og milliardær Donald Trump er den mest populære republikanske kandidat i øjeblikket. Inden hans politiske karriere startede, var Trumps omdømme præget af hans ekstravagante livstil, hans kæmpe formue, samt hans radikale og ofte provokerende udsagn i den offentlige debat.

Èt af de mere kendte var at stille spørgsmål ved Barack Obamas fødselsattest. Attesten er i Trumps øjne et slør over sandheden: At Obama i virkeligheden er født i Kenya og er muslim.

Denne kontroversielle stil har Trump fortsat i sin præsidentkampagne, blandt andet ved at sætte spørgsmålstegn ved forhenværende republikanske præsidentkandidat John McCains prædikat som krigshelt.

Han tiltrak sig også opmærksomhed i den første store tv-debat mellem republikanerne torsdag den 6. august, hvor han som den eneste af de 10 kandidater udtrykte, at han ikke vil afvise at stille op som uafhængig kandidat, hvis ikke han ender med at vinde det republikanske partis nominering som præsidentkandidat. En meget kontroversiel udtalelse, der kan risikere at give demokraterne fire år mere i Det hvide hus, fordi en uafhængig kandidat kan efterlade republikanerne splittede.

Trump har i mindre, men ikke ubetydlig grad, udtrykt sit kristne religiøse ståsted i sin unge politiske karriere. Til CBN News udtalte Trump i maj, at han ville være ”den bedste repræsentant, som kristne længe har haft.”

Trump udtale i samme interview, at han er dybt bekymret for forfulgte kristne i Mellemøsten og mente samtidig, at det er nemmere at komme til USA som muslim end som kristen.

Mens Donald Trump tidligere har kaldt sig selv reformert kristen, er han i dag aktiv kirkegænger i den presbyterianske kirke i Jamaica, Queens i New York. I et interview til CBN har Trump har desuden udtalt, at han går i kirke hver søndag og til hver jul og påske.

Trump er endvidere en ihærdig samler af bibler. I førnævnte interview fortæller Trump, at han får mange bibler tilsendt med posten. De bliver alle gemt, da han ikke kan få sig selv til at smide en bibel ud. Han har før udtalt: ” Biblen er det sikreste, det er BOGEN, og jeg kunne aldrig finde på at smide en bibel væk.”

Trump er meget skeptisk overfor islam, og ser denne religion som en reel trussel mod verdensfreden. Ved et interview fra 2011 med den konservative journalist Bill O’ Riley blev Donald Trump spurgt, om der et ”muslimsk problem” i verden, hvortil Trump svarede: ”Absolut, absolut! Du ser jo ikke nogle svenskere, der flyver fly ind i World Trade Center, vel?”

Og sagde yderligere til O’Riley:

”Jeg siger sandheden, og dette land er så politisk korrekt, og det er ved at falde fra hinanden”

Selvom Trump er ny som politiker, har han før i tiden i høj grad udtrykt sine politiske holdninger. Vedrørende spørgsmålet om abort har Trump før i tiden støttet den frie abort. Men i dag har han ændret holdning. Efter en af hans venner havde en oplevelse, hvor han fik et barn mod sin vilje, som han så endte med elske, skiftede Trump, ifølge ham selv, holdning.

I dag er han modstander af abort, med mindre det drejer sig om moderens liv og død, incest eller voldtægt. Donald Trump er også modstander af vielse af homoseksuelle. Et standpunkt, der er kontroversielt i hans hjemby New York, hvor det har været lovligt siden 2011.

Trump har ikke gjort dette til en mærkesag i sin præsidentkampagne, men har før blot udtalt, at han har en ”dårlig fornemmelse, når det kommer til vielse af homoseksuelle,” og at han er tilhænger af ”et traditionelt ægteskab.” Et standpunkt mange finder en smule dobbeltmoralsk, da hans egen historie ikke ligefrem er ”traditionel” når det kommer til ægteskab. Han har nemlig selv været gift tre gange.

På mange måder er Trumps syn på tro, religion, ægteskab og abort meget i overensstemmelse med mange konservative republikanere i USA. Skepsis overfor abort, vielse af homoseksuelle og kritik af islam, er ikke nye dagsordener for den republikanske konservative fløj i USA.

Det interessante bliver, om Donald Trump vil inddrage sin personlige tro yderligere i det kommende præsidentvalg 8. november 2016.