Amerikansk undersøgelse: Med troen lever du længere

Tro kan hjælpe til et bedre helbred. Det erfarede en engelsk læge på egen krop og skrev følgende en hyldest til en amerikansk undersøgelse, der netop påstår, at der er positiv sammenhæng mellem religiøs tro og et godt helbred. Foto: Scanpix.dk

Tro kan helbrede - eller mindske risikoen for alvorlig sygdom, viser amerikansk undersøgelse

Mens nye resultater synes at påvise, at fem minutters daglig løbetræning har enorm indvirkning på helbredet, tager amerikanske psykologer skridtet videre og påstår, at religiøs tro giver endnu bedre udsigter.

At der er noget om snakken, erfarede den engelske læge, Dr. Richard Scott, som i forbindelse med en nyligt overstået kemo-behandling i augustudgaven af lægemagasinet ‘British Journal of General Practice’ hyldede undersøgelsen.

Det skriver den engelske avis The Telegraph.

Dr. Scott, som er læge i Margate, Kent blev diagnosticeret med tarmkræft 2011, og det var under behandlingen, han blev inspireret af undersøgelserne, der findes i bogen, ‘Handbook of Religion and Health’, 

Bogen, som første gang udkom i 2001, er skrevet af psykologerne Harold G. Koenig, Michael E. McCullough & David B. Larson og præsenterer forsøg og undersøgelser helt tilbage fra 1800, der alle peger på, at religiøs tro er effektivt hjælpemiddel i kampen mod fysisk og psykisk sygdom.

LÆS OGSÅ: Dit syn på Gud påvirker din sundhed

Dr. Scott fortæller i artiklen blandt andet om, hvordan de over 700 sider undersøgelser med mere end 1200 forsøg i bogen viser imponerende resultater.

Han fremhæver, hvordan kirkegang ifølge undersøgelsen påviseligt mindsker risikoen for hjertetilfælde med to tredjedele og giver markant øgede overlevelseschancer for kræftramte.

Det psykiske helbred vinder endnu mere, forklarer Dr. Scott og fremhæver hurtigere behandling af depression, bedere funktionalitet for skizofrene og nedgang i alkohol- og stofmisbrug.

Og hvad er det så, der gør troen så godt for helbredet?

“Troen på Gud er relevant i forhold til alle kendte sygdomme. Tro kan være illusorisk, som mange i dag synes at mene. Men den gavnlige effekt ved at bringe glæde, morale, optimisme og mening til livet er uden tvivl virkelig,” skriver han blandt andet ifølge The Telegraph.

LÆS MERE: Læs om Religion og Sundhed på religion.dk

Bogen præsenterer en lang række psykiske og fysiske helbredsproblemer, religion i følge undersøgelserne skal have positiv effekt på. De psykiske lidelser, som troen afhjælper, strækker sig i bogen lige fra stress, angst og manglende velvære til ægteskabelige problemer og selvmord. De fysiske helbredproblemer går fra dårligt hjerte og immunsystemssvigt til kræft og sygdomme med døden til følge.

Bogens forfattere forklarer i øvrigt selv om undersøgelsens resultater:

"[Vi] medregner ikke 'overnaturlige'...forklaringer...da sådanne mekanismer (hvis de overhovedet eksisterer) går uden for videnskabens regler, som vi kender dem i dag. Vi fokuserer på psykologiske, sociale, behavioristiske og fysiske mekanismer, hvor religion kan vise at have effekt på det fysiske helbred (side 389)." 

‘Handbook of Religion and Health’ har grundlæggende fået fin modtagelse blandt læger, psykologer, fagfolk og -tidsskrifter, som generelt er begejstrede for undersøgelsernes udforming og resultatdiskussion og samtidig hylder, at undersøgelserne kaster lys over et felt, der ikke er forsket meget i.

Det hele lyder jo ganske godt - hvis man altså bare tror. 

LÆS MERE: 
Læs om Sundhed & Helbred på k.dk

Dr. Richard Scott har i øvrigt selv udgivet bøger om tro og helbred - og om at bekæmpe kræft med troen. Senest har han udgivet ‘Christians in the Firing Line’ (Kristne i skudlinjen, red.), som beskriver de problemer, kristne i alle samfundslag møder på arbejdspladsen og i hverdagen ved at være kristne.

Kilder: The TelegraphWikipediaBritish Journal of General Practice