Nyeste afsnit af "Skam" viser den komplicerede kærlighed, når kulturer mødes

”I gymnasiet havde jeg noget kørende med en fyr med muslimsk baggrund. Vi gik i lang tid og sendte hinanden blikke og flirtede, men på et tidspunkt kyssede han med en anden pige, og jeg blev knust," mindes Khaterah Parwani. Foto: NRK/DR Presse

Ligesom Sana har Khaterah Parwani fået sit hjerte knust af fyren, hun var forelsket i. Men hun tvivler ikke på, at Yousefs følelser for Sana er ægte

På få minutter oplever ”Skams” hovedperson Sana i seriens seneste afsnit både at blive bagtalt og at se sin veninde Noora kysse med fyren Yousef, som hun selv er forelsket i. Juridisk rådgiver og debattør Khaterah Parwani tvivler dog ikke på Yousefs følelser for Sana. Men hun ved af erfaring, at kæresteforhold kan være komplicerede for unge med forskellige religiøse og kulturelle baggrunde:

”At Yousef kysser med Noora ændrer ikke på, at kærligheden mellem ham og Sana er ægte. Jeg tror, han er bange for, at forholdet til Sana bare bliver et uendeligt forspil til noget, der aldrig får lov til at udvikle sig og blive udforsket,” siger Khaterah Parwani. Da hun så Sanas sårede ansigtsudtryk, da hun opdagede Yousef og Noora, blev hun sat tilbage i en følelse, hun selv kender fra sin ungdom:

”I gymnasiet havde jeg noget kørende med en fyr med muslimsk baggrund. Vi gik i lang tid og sendte hinanden blikke og flirtede, men ligesom med Sana og Yousef var det en langsom proces, og der skete ikke mere mellem os. På et tidspunkt kyssede han med en dansk pige fra skolen, og jeg blev knust og følte mig svigtet. For fire år siden mødte jeg ham igen, og han fortalte, at det var mig, han var forelsket i dengang, men at han ikke kunne holde ud at gå og vente uden at vide, om der ville ske noget,” siger hun.
 
Mange muslimske piger oplever det samme som Sana, fortæller Khaterah Parwani. At de er interesserede i en fyr, som ender med at tage en af deres danske, eller som i Sanas tilfælde, norske, veninder:
 
”Yousef ved, at med en etnisk norsk pige som Noora, er der en chance for, at det fører til noget mere. Der er noget at arbejde på. Den sikkerhed har han ikke med Sana, og det kan være noget af forklaringen på, hvorfor han vælger at kysse Noora,” siger Khaterah Parwani, der er helt sikker på, at kemien mellem Sana og Yousef er ægte:

”Det er et mere sikkert valg at vælge Noora, hvorimod et forhold til Sana kan føre en masse bekymringer og usikkerheder med sig,” siger hun.
 
Men seerne kan ikke tillade sig at være vrede på Noora, mener Khaterah Parwani. For Sana har ikke fortalt veninden om sine følelser. Men hvorfor har hun ikke det? Det kan undre, fordi seerne normalt kender Sana som hende i pigegruppen, der altid er ærlig:
 
”Det er et tabu for kvinder med tørklæde at tale om ting som fyre og forelskelse. Sana er vant til at holde tanker som disse skjult. Derfor er det ikke bare ligetil at fortælle Noora om sine følelser for Yousef,” siger Khaterah Parwani.