Parwani: De unge følger ikke med i politik - de følger med i "Skam"

"Det er gennem serier som ’Skam’, at tingene for alvor rykker sig for de nye generationer. De unge følger ikke med i politik og den offentlige debat. De følger med i ’Skam’,” siger juridisk rådgiver og debattør Khaterah Parwani. Foto: Leif Tuxen

På trods af deres forskellige ståsteder finder "Skams" hovedperson Sana og hendes udkårne Yousef noget, de kan være enige om, og det synes jeg er utrolig smukt, siger Khaterah Parwani om turtelduerne, der ikke deler troen på Gud

Hverken Sana eller Yousef vil acceptere homofobi, selvom den ene er muslim og den anden ikke er troende.

Således kommer Sana og Yousef tættere på hinanden, da de sidder i solnedgangen og taler om nogle af livets store spørgsmål. Og det er netop den scene, som står stærkest i Khaterah Parwanis erindring efter, hun har set det seneste afsnit, der blev vist med danske undertekster på DR3 i søndags:
 
”Sana og Yousef finder ind til hinanden, da de taler om religion. Sana fortæller om sin tro, Yousef om sin tvivl, og de dømmer ikke hinanden. De lytter derimod til hvad hinanden har at sige, og da samtalen kommer ind på homoseksualitet, deler de den samme holdning. Ingen af dem accepterer homofobi. På trods af deres forskellige ståsteder i forhold til religion, finder de noget, de kan være enige om, og det synes jeg er utrolig smukt.”

De tos eksistentielle samtale minder Khaterah Parwani om en samtale, hun selv havde med sin kæreste, dengang de begyndte at være sammen for ni år siden:
 
”Vi sad på en høj bakke på Amager i København og snakkede, men modsat Sana og Yousefs rolige samtale endte min kæreste og jeg ud i et heftigt skænderi på grund af vores religiøse og kulturelle forskelle. Han gik midt i skænderiet, men endte med at komme tilbage, så vi kunne finde ud af, hvordan vi kunne mødes igen. Og det er det, der betyder noget. Skænderiet lærte os, at vores kulturelle og religiøse forskelligheder aldrig skulle have lov til at splitte os ad. Det er kærligheden simpelthen for stor til.”

Scenen med Sana og Yousefs dialog rummer derfor et vigtigt budskab, mener Khaterah Parwani:
 
”Det handler om at acceptere og respektere hinanden trods forskelligheder. Jeg håber, at Sana og Yousef bliver ved med at hæve sig over de trosmæssige forskelle, hvilket samtalen mellem dem kan give håb om,” siger hun og tilføjer:
 
”For det er gennem serier som ’Skam’, at tingene for alvor rykker sig for de nye generationer. De unge følger ikke med i politik og den offentlige debat. De følger med i ’Skam’.”