Et spillerum mellem kunst og kristendom

Du skal elske dit publikum som dig selv, sagde Karen Blixen.

Kunsten er sin egen, og står ikke til regnskab over for nogen. Der er derfor ingen enighed om, hvorvidt kunst og kristendom kan forenes

Kunsten er sin egen. Den udtrykker sig på sine egne vilkår, og den bruger frit af det materiale, den finder. Helt som den vil. Kunsten er ikke forpligtet på at indordne sig under nogen autoritet, hverken staten, samfundet, menneskerettighederne eller kirken. Kunsten er fri.

Du skal elske dit publikum som dig selv

Den berømte danske forfatterinde Karen Blixen så også kunsten som fri. I Bibelen står der: Du skal elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele din styrke og af hele dit sind, og din næste som dig selv (Luk 10,27). Men Karen Blixen formulerede det i sin novelle "En opbyggelig historie" fra 1942 i stedet på denne måde: Du skal elske din kunst af dit ganske hjerte og din ganske sjæl og dit ganske sind. Og du skal elske dit publikum som dig selv.

For kunsten var værd at elske i sig selv. Kunsten var værd at dyrke i sig selv. Den var uden forpligtelse over for nogen autoritet og måtte have frit spil til at udfolde sig. Kunsten var autonom.

Men hvis kunsten er autonom, kan man så tale om, at noget er kristen kunst? Eller mister kunsten sin værdi som kunst ved at blive kaldt kristen? For hvis kunsten først og fremmest skal forkynde kristendom, er kunsten så ikke blot kristendommens støttepædagog?

Kunst som et håndværk

I gamle dage var det mere entydigt. Kunst blev i højere grad opfattet som et håndværk, og det var derfor fuldstændig uproblematisk, at kunstneren gik i tjeneste for kirken, kongen eller en anden autoritet, som havde penge på lommen.

Når kirken bestilte et værk hos kunstneren, kunne den endda bestemme, hvad billedet skulle forestille, hvor mange personer der skulle være på det, og hvilke farver der skulle males med. Dette blev ikke betragtet som en indsnævring af den kunstneriske frihed.

Alliance mellem kunst og kristendom

Forfatterinden Suzanne Brøgger giver et bud på en måde at tænke kunst og kristendom sammen. I dagbladet Information den 15. januar 2005 beskriver hun forholdet mellem kunst og kristendom som en alliance: Begge vil de nemlig vise, at mennesket er andet end en materiel genstand. Begge vil de vise menneskets værdi i sig selv. Kunst og kristendom er altså i alliance ved at sætte spørgsmålstegn ved det liv, vi lever, og vise at det kunne være anderledes.

Diskussionen er kunstig

Men dette gør jo hverken kunsten kristen eller kristendommen til kunst. Spørgsmålet er dog også, om ikke diskussionen er kunstig. For hverken kristendommen eller kunsten findes i en helt ren form upåvirket af noget andet.

Allerede fra kristendommens spæde begyndelse har den været udtrykt i et kunstnerisk sprog, i salmer og poesi. Det nytter ikke at ville skille det ad, for kristendommen har alle dage hentet udtryksformer fra kunsten. Og måske er der noget ved kristendommen, som slet ikke kan udtrykkes på anden måde end gennem kunst.