Spørg

Hvordan bliver jeg buddhistisk munk?

I Thailand har stort set alle mænd været munke i én periode eller i flere. Det sker endda, at drengebørnene i en familie er munke, mens der er begravelse. Men det almindelige er, at en mand har været munk, før han bliver gift. Det er altså normalt i Thailand at være munk i en kort periode, svarer virksomhedskonsulent Robert Kronberg. Foto: Sutic Hak.

Der er meget stor forskel på buddhismen, så find først ud af, hvilken retning du tilhører, svarer virksomhedskonsulent Robert Kronberg

Spørgsmål

Jeg har tænkt på at blive buddhistisk munk. Jeg er 17 år og går i gymnasiet. Buddhismen har altid haft en hvis indflydelse på mig, eftersom min morfars kone var thailænder.

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvor jeg kan blive det henne? Jeg har tænkt på Tibet, Thailand og Sri Lanka.

Tibet er helt klart min første prioritet, hvis man kan kalde det sådan. Men er det overhovedet muligt at kunne komme sådan et sted hen, og være munk i en periode?

Med venlig hilsen
Rudy

Svar

Kære Rudy

Der er meget stor forskel på buddhismen i Tibet og i Thailand, hvorimod Thailand og Sri Lanka følger den samme retning. Du skal derfor gøre op med dig selv, hvilken retning der passer dig bedst.

Buddhismen i Tibet kaldes ofte for tibetansk buddhisme, hvorimod Thailand og Sri Lanka følger den ældste form for buddhisme, kaldet theravada, så jeg synes, du skal læse lidt om disse retninger, før du tager kontakt til et tempel.

Du skal dog være opmærksom på, at mange såkaldte buddhistiske bevægelser i Danmark ikke er den ægte vare, og det gælder især inden for tibetansk buddhisme og zen-buddhisme.

I Thailand har stort set alle mænd været munke i én periode eller i flere. Det sker endda, at drengebørnene i en familie er munke, mens der er begravelse. Men det almindelige er, at en mand har været munk, før han bliver gift. Det er altså normalt i Thailand at være munk i en kort periode.

Flere templer i Thailand har også specialiseret sig i at modtage udenlandske besøgende, hvorimod jeg tror, uden at være helt sikker, at Tibet stadig bærer præg at have været et lukket land.

Mig bekendt er Watthai i Stenløse det eneste tempel i Danmark, der er autoriseret af myndighederne i enten Tibet, Sri Lanka eller Thailand, så jeg foreslår, at du begynder med at snakke med dem.

Med venlig hilsen
Robert Kronberg
Virksomhedskonsulent

Spørgsmål

Hej igen

Jeg har kigget på de tre forskellige hovedretninger indenfor buddhismen.

Theravada (Maha Nikai); den oprindelige buddhisme, men der står noget om, at den har mistet sin lære (disciplin).

Mahayana, hvor man arbejder frem mod sin egen Nirvana, men tilmed også alle andres oplysning.

Vajrayana, der, sådan som jeg forstår det, handler om 'fuldstændig oplysning', men er mere rettet mod en selv. Den går stadig ud på at fjerne al egoisme fra sindet.

Er der noget, jeg misforstår?

Jeg vil nok sige, at det er Vajrayana-buddhismen, der tiltaler mig mest. Men jeg har heller ikke lyst til at være munk resten af mit liv, tror jeg, men man ved jo aldrig; jeg har ikke prøvet det endnu.

Kender du noget til, om de kan hjælpe en med at åbne chakraerne sådanne steder? Skal man have hjælp af en guru til det?

Med venlig hilsen
Rudy

Svar

Kære Rudy

Din beskrivelse af de tre hovedretninger, herunder vajrayana, som tibetansk buddhisme er en markant del af, er lidt præget af, at det er vajrayanas beskrivelse af sig selv og de to andre retninger. Det er med andre ord ikke en retfærdig beskrivelse af theravada og mahayana.

Alle tre retninger arbejder for Nirvana, eller "fuldstændig oplysning", som du beskriver, men i theravada kræver det, at man er munk for livstid, hvilket ikke er nødvendigt inden for tibetansk buddhisme.

I øvrigt synes jeg, du begynder at tale om New Age-buddhisme, når du nævner at "åbne chakraerne". New Age-buddhisme er en vestlig udgave af buddhismen, især tibetansk, og den udgave er ikke særlig udbredt i de buddhistiske lande.

Med venlig hilsen
Robert Kronberg
Virksomhedskonsulent

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.