I Bolivia fejrer man helst nytår "som et fremadrettet svin"

I Bolivia såvel som over hele kloden fejres det nye år med en stor middag og efterfølgende fest d. 31 december, og for at få held og lykke i det nye år er der en række traditionelle ritualer som kan hjælpe en på vej.

SE FOTOS NEDENFOR: 12 vindruer. Gult eller rødt undertøj. Svinekød for at vende sig mod fremtiden. Nytåret fejres i Bolivia med fest, tradtioner og overtro

Den traditionelle nytårsspise i Bolivia er svinekød. I Bolivia er grise et symbol på velstand og rigdom.
Endvidere siger man, at grise er fremadrettede dyr, som går fremad uden at se sig tilbage, når de spiser, hvorimod man mener at høns går bagud, og derfor serverer man aldrig kylling nytårsaften. For nytåret handler om at se og gå fremad – at gå fremtiden i møde på den bedste mulige måde – akkurat som et fremadrettet svin.
Gader og markeder bugner af vindruer på nytårsaftensdag, da der er en bred tradition for at spise 12 vindruer når klokken slår tolv. Man spiser en vindrue for hver måned og kan ønske for hver drue. Hvis vindruen er sød kommer det til at gå godt, hvis den er bitter, kommer det til at gå knap så godt
Hvis man vil have held i kærlighed eller økonomi i det nye år skal man klokken tolv tage enten rødt (kærlighed) eller gult (penge)undertøj på. Derudover kan man også søge at sikre familiens fremtidige velstand ved at tælle pengesedler, når klokken slår tolv. Typisk er det ikke rigtige pengesedler, da det blot er symbolsk og da man ikke har så mange penge som man faktisk gerne vil have. På billedet udføres en lille ofring af alkohol, blomsterblade, korn og røgelse til Pachamama – Moderjord.
På de lokale markeder, Mercado Sopocachi og Mercado Rodríguez. i La Paz bugner det med vindruer og undertøj i dagene op til nytår. Og hos slagterne er der stor efterspørgsel på svinekød. Alle fotos: Astrid Hjorth
I Bolivia såvel som over hele kloden fejres det nye år med en stor middag og efterfølgende fest d. 31 december, hvor der tages afsked med det forgangne år og det nye år velkommes med ønsker og store forventninger. Og for at få held og lykke i det nye år er der en række traditionelle ritualer som kan hjælpe en på vej. Fremadrettet som Svin Den traditionelle nytårsspise i Bolivia er svinekød. I Bolivia er grise et symbol på velstand og rigdom. Endvidere siger man, at grise er fremadrettede dyr, som går fremad uden at se sig tilbage når de spiser, hvorimod man mener at høns går bagud, og derfor serverer man aldrig kylling nytårsaften. For nytåret handler om at se og gå fremad – at gå fremtiden i møde på den bedste mulige måde – akkurat som et fremadrettet svin. 12 ønsker Sammen med de andre spansktalende dele af Latinamerika deler Bolivia traditioner med Spanien. Det gælder også til nytår hvor man spiser vindruer. Gader og markeder bugner af vindruer på nytårsaftensdag, da der er en bred tradition for at spise 12 vindruer når klokken slår tolv. Man spiser en vindrue for hver måned og dermed et ønske for hver drue og for hver måned. Hvis vindruen er sød kommer det til at gå godt, hvis den er bitter kommer det til at gå knap så godt. Kærlighed eller rigdom Hvis man vil have held i kærlighed eller i økonomien i det nye år skal man klokken tolv tage enten rødt (kærlighed) eller gult (penge)undertøj på. Derudover kan man også søge at sikre familiens fremtidige velstand ved at tælle pengesedler når klokken slår tolv. Typisk er det ikke rigtige pengesedler, da det blot er symbolsk og da man ikke har så mange penge som man faktisk gerne vil have. Pengesedlerne har som regel også forinden indgået i en ofring til Pachamama – Moderjord, for yderligere at få en god start på det nye år. I Bolivia er der megen grund til at fejre 2014 som et flot år, og uanset, hvorvidt man kan tilskrive det deres nytårsritualer eller noget helt andet, oplever Bolivia i hvert fald i disse år en stærk økonomisk fremgang og er blandt de hurtigst voksende økonomier i Latinamerika. Det bliver spændende at følge landet i 2015.
AFSNIT

I Bolivia såvel som over hele kloden fejres det nye år med en stor middag og fest d. 31. december, hvor det nye år ønskes velkommen med store forventninger. Og for at få held og lykke i det nye år er der en række traditionelle ritualer, som kan hjælpe en på vej.

Sammen med de andre spansktalende dele af Latinamerika deler Bolivia traditioner med Spanien. Hvis man vil have held i kærlighed eller i økonomien i det nye år skal man klokken tolv tage enten rødt (kærlighed) eller gult (penge) undertøj på.

Derudover kan man også søge at sikre familiens fremtidige velstand ved at tælle pengesedler når klokken slår tolv, og man spiser 12 vindruer for hver af det nye års tolv måneder. Se billeder fra ritualerne her nedenfor

AFSNIT

I Bolivia er der megen grund til at fejre 2014 som et flot år, og uanset, om man kan tilskrive fremgangen deres nytårsritualer, oplever Bolivia i disse år en stærk økonomisk fremgang og er blandt de hurtigst voksende økonomier i Latinamerika. Det bliver spændende at følge landet i 2015.