I Bolivia fejrer man helst nytår "som et fremadrettet svin"

Velkommen til Kristeligt Dagblad. Prøv avisen gratis i 4 uger KLIK HER! ×
Velkommen til Kristeligt Dagblad. Prøv avisen gratis i 4 uger KLIK HER! ×

SE FOTOS NEDENFOR: 12 vindruer. Gult eller rødt undertøj. Svinekød for at vende sig mod fremtiden. Nytåret fejres i Bolivia med fest, tradtioner og overtro

I Bolivia såvel som over hele kloden fejres det nye år med en stor middag og fest d. 31. december, hvor det nye år ønskes velkommen med store forventninger. Og for at få held og lykke i det nye år er der en række traditionelle ritualer, som kan hjælpe en på vej.

Sammen med de andre spansktalende dele af Latinamerika deler Bolivia traditioner med Spanien. Hvis man vil have held i kærlighed eller i økonomien i det nye år skal man klokken tolv tage enten rødt (kærlighed) eller gult (penge) undertøj på.

Derudover kan man også søge at sikre familiens fremtidige velstand ved at tælle pengesedler når klokken slår tolv, og man spiser 12 vindruer for hver af det nye års tolv måneder. Se billeder fra ritualerne her nedenfor

I Bolivia er der megen grund til at fejre 2014 som et flot år, og uanset, om man kan tilskrive fremgangen deres nytårsritualer, oplever Bolivia i disse år en stærk økonomisk fremgang og er blandt de hurtigst voksende økonomier i Latinamerika. Det bliver spændende at følge landet i 2015.

I Bolivia fejrer man helst nytår "som et fremadrettet svin"

I Bolivia såvel som over hele kloden fejres det nye år med en stor middag og efterfølgende fest d. 31 december, og for at få held og lykke i det nye år er der en række traditionelle ritualer som kan hjælpe en på vej. Foto:

Den traditionelle nytårsspise i Bolivia er svinekød. I Bolivia er grise et symbol på velstand og rigdom. Foto:

Endvidere siger man, at grise er fremadrettede dyr, som går fremad uden at se sig tilbage, når de spiser, hvorimod man mener at høns går bagud, og derfor serverer man aldrig kylling nytårsaften. For nytåret handler om at se og gå fremad – at gå fremtiden i møde på den bedste mulige måde – akkurat som et fremadrettet svin. Foto:

Gader og markeder bugner af vindruer på nytårsaftensdag, da der er en bred tradition for at spise 12 vindruer når klokken slår tolv. Man spiser en vindrue for hver måned og kan ønske for hver drue. Hvis vindruen er sød kommer det til at gå godt, hvis den er bitter, kommer det til at gå knap så godt Foto:

Hvis man vil have held i kærlighed eller økonomi i det nye år skal man klokken tolv tage enten rødt (kærlighed) eller gult (penge)undertøj på. Derudover kan man også søge at sikre familiens fremtidige velstand ved at tælle pengesedler, når klokken slår tolv. Typisk er det ikke rigtige pengesedler, da det blot er symbolsk og da man ikke har så mange penge som man faktisk gerne vil have. På billedet udføres en lille ofring af alkohol, blomsterblade, korn og røgelse til Pachamama – Moderjord. Foto:

På de lokale markeder, Mercado Sopocachi og Mercado Rodríguez. i La Paz bugner det med vindruer og undertøj i dagene op til nytår. Og hos slagterne er der stor efterspørgsel på svinekød. Alle fotos: Astrid Hjorth Foto:

 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.