Janmashtami - Krishnas fødsel

Radha er Krishnas kvindelige sidestykke, og her er en flok skolepiger udklædt som Radha, mens de kigger på Krishna i krybben, der ofte ses med en fløjte. Foto: Amit Dave/Reuters/Ritzau Scanpix

I det tidlige efterår fejrer hinduer verden over gudeskikkelsen Krishnas fødsel. Det fejres med farver, fest, dans og teater. Her er hvad du skal vide om den hinduistiske højtid Krishnas fødsel

Krishnas fødsel fejres årligt af hinduer verden over, og særligt i Indien er det en stor festdag, der på sanskrit kaldes janmashtami. Krishna er en af gudeskikkelsen Vishnus inkarnationer og en af hovedpersonerne i det kendte epos Bhagavadgita.

Vil du vide mere om hinduismen, gudeskikkelserne og de hinduitstiske højtider? Religion.dk har samlet alt, du skal vide om hinduismen her.

Indhold

  • Hvad er Krishnas fødsel?
  • Hvem er Krishna?
  • Hvordan fejrer hinduer Krishnas fødsel?
  • Hvornår falder Krishnas fødsel?

Hvad er Krishnas fødsel?

Krishnas fødsel, eller janmashtami, som det hedder på sanskrit, er en hinduistisk højtid, hvor man fejrer den hinduistiske gudeskikkelse Krishnas fødsel. Højtiden falder typisk i august eller september.

Dagen fejres af hinduer verden over, og i Indien fejres dagen som en helligdag, hvor folk får fri, og mange butikker holder lukket. Højtiden fejres også i Danmark, særligt af Hare Krishna, for hvem højtiden er en af de vigtigste.

Hvem er Krishna?

Krishna er en af de mest folkekære gudeskikkelser i hinduismen, og anses som guden Vishnus ottende inkarnation. For mange er Krishna genstand for den primære dyrkelse, for eksempel gruppen Hare Krishna, som mener, at alle øvrige gudeskikkelser er manifestationer af Krishna.

Krishna kendes fra flere hinduistiske skrifter, og er hovedpersonen i Bhagavadgita. I eposet optræder Krishna som krigshelten Arjunas vognstyrer, lærer og guru, som blandt andet belærer ham om de tre veje til moksha - den hinduistiske frelse, som er befrielsen fra genfødslernes kredsløb, samsara. Bhagavadgita er en af de mest kendte skrifter i hinduismen og har inspireret mange, herunder Mahatma Ghandi.

Hvordan fejrer hinduer Krishnas fødsel?

Krishnas fødsel er en festlig begivenhed. I Indien fejres Krishnas fødsel med tilbedelsesritualet puja, faste, dramatisering af Krishnas liv, sang, dans og afvaskning af Krishna-figurer i vand og mælk.

I Hare Krishna er Krishnas fødsel en af årets vigtigste højtider. Læs Hare Krishna-medlem Leif Asmark fortælle om Krishnas fødsel her.

Hvornår falder Krishnas fødsel?

Janmashtami, eller Krishnas fødsel, falder typisk i august eller september. Datoen rykker sig hvert år, da højtiden er fastlagt efter den hinduistiske kalender.

Sådan falder Krishnas fødsel de kommende år:

  • 2022: 18. august.
  • 2023: 7. september.
  • 2024: 26. august.
  • 2025: 16. august.
  • 2026: 4. september.
Dans, fest og farver er en del af den årlige fejring af Krishnas fødsel. Foto: Danish Siddiqui/Reuters/Ritzau Scanpix
Krishnas fødsels er en fest for alle - store som små. Foto: Rupak De Chowdhuri/Reuters/Ritzau Scanpix
Ved den årlige fejring af Krishnas fødsel vil man se en masse skolebørn iført flotte kostumer. I Indien er der tradition for, at børnene optræder med en dramatisering af Krishnas liv. Foto: Jayanta Dey/Reuters/Ritzau Scanpix