Peter Wangel: "Jeg hader ikke at være maniodepressiv. Men det vil min søn måske”

For Peter Wangel går musikken og hans bipolare lidelse hånd i hånd. Han er selv kommet dertil, at han ser sin diagnose som det, der har givet ham modet til at springe ud i en, til tider usikker, position som musiker. Foto: Tom McKenzie

For den danske musiker Peter Wangel blev musikken et sted, han kunne udtrykke sin depressive sindstilstand, og han lærte at holde af sygdommens op- og nedture. Men da han skulle være far, begyndte spørgsmålene at trænge sig på

Det startede på efterskolen med en guitar. Sådan fandt den danske musiker Peter Wangel ud af, at han ikke blot havde flair for at spille musik, men at musikken også var det sted, hvor han kunne udtrykke sig og bearbejde sine indre kampe.

Erfaringen med musikken blev nemlig dyrebar, da han som 19-årig fik diagnosen bipolar, eller maniodepressiv. Han begyndte at opleve, hvordan livet kan gøre meningsløst ondt, men han har samtidig også oplevet, hvordan lidelsen har givet ham mod til at gribe friheden og leve det liv, som han går og drømmer om:

”Når man har været depressiv i en måned og begynder at få lyst til livet igen, er det den fedeste følelse. At have klaret noget så slemt, og komme ud på den anden side. Den forløsning kan man komme til at savne” forklarer han.

Samtidig har følelsen af, at det ikke kunne blive værre, gjort, at Peter fik modet til at gå efter drømmen om at blive musiker:

 ”Når man har været så langt ude, så er man heller ikke så bange for det, som kommer og det, som skal ske. Det har givet mig mod til bare at kaste mig ud i nye ting,” Fortæller han og tilføjer med et smil:

”Og så har jeg sparet mange penge på psykologhjælp”.

Men det er ikke fordi, det kun har været let. Depressionerne begyndte, da Peter var 14 år, hvor de varede ganske kort tid. Det var først i gymnasiet, det for alvor begyndte at tage til, og i perioden indtil han fik diagnosen som 19-årig var han meget syg. Han oplevede både perioder, hvor han var meget manisk og meget depressiv. På et tidspunkt var det så ekstremt, at det var nødvendigt, at han blev indlagt. 

Hans plade ”Freedom”, som udkom sidste år, blev et produkt af forsøget på at gøre de voldsomme op- og nedture til noget konkret, han kunne lægge på hylden og komme videre fra. Peter forklarer, at det sandsynligvis også er derfor, at hans musik ofte er melankolsk: 

"Jeg har et lager af melankoli indeni, som jeg bare kan bruge af. Jeg tror aldrig, det løber tør. Jeg skal ikke anstrenge mig, jeg skal bare sætte mig ned. Jeg har oplevet så meget meningsløs sorg ved at være deprimeret, så det ligger så dybt i mig. Jeg kan frembringe den meget hurtigt, når jeg spiller guitar".

Peter Wangel er gennem lægehjælp og forældrenes åbenhed og kærlighed nået til et punkt, det er muligt for ham at se sin lidelse i et mere positivt lys: 

 "Da jeg blev indlagt, inviterede mine forældre mine venner over og forklarede dem, hvad der skete. Deres måde at håndtere det på har været altafgørende".

Musikken er således blevet hans måde at håndtere livet på i alle dets facetter. Det gælder også hans nyeste single ”Reason”, som udkom i april og er en del af det album, Wangel udgiver til september.

I sangen, som er skrevet til hans på daværende tidspunkt ufødte søn, stiller Wangel spørgsmålet, om sønnen vil hade det, hvis han arvede sin fars maniodepressive sygdom:

”Jeg hader det ikke selv. Men det kan godt være, at han ville komme til at hade det. Det er ikke til at sige, men jeg ville godt kunne forstå det, hvis han gjorde. Verden er ikke et sted, vi selv vælger, så vi må bare spille spillet. Derfor opfordrer jeg ham til bare at tage livet som det er, velvidende at vi som hans forældre vil give ham al den kærlighed, der er nødvendig” siger han.

For det at være maniodepressiv er ikke kun en tilstand af ufrihed, men det kan også netop give den indsigt, der kræves for at turde at springe ud i det ukendte og friheden:

”Hvis man er så heldig at kunne komme igennem det på en god måde, kan det helt sikkert komme en til gode. Det kan blive en fordel på et andet tidspunkt, og den erfaring ønsker jeg at give videre til min søn” siger Peter.

Wangel spiller i Lille Vega i København d 20 maj.