"Skams" Sana viser, at kærlighed og sex ikke behøves følges ad

"Skams" Sana har modet til at stå ved sig selv og sine principper. Derfor er hun en stærk rollemodel for unge piger i dag, mener Khaterah Parwani, der er juridisk rådgiver og debattør. Foto: Manyar Parwani

I vesten kobler vi konstant kærlighed og kærester med noget seksuelt. Men det er ikke det fysiske, der har givet både Sana og seerne sommerfugle i maven. Det er Yousefs blikke, smil og samtalerne med Sana, siger Khaterah Parwani om "Skams" turtelduer Sana og Yousef

”Skam” lakker mod enden, og i det næstsidste afsnit kommer hovedpersonen Sana og flirten Yousef endelig ud på en date. Khaterah Parwani, der er juridisk rådgiver og debattør, mener at scenen med de to turtelduer rummer flere vigtige budskaber for især seriens unge fans:

”De er på deres første date, og Sana spørger Yousef om hans holdning til ægteskab mellem muslimer og ikkemuslimer. Ægteskab er altså ikke noget, norske eller danske piger ville bringe op på første date,” griner hun.

”Men det smukke er, at vi kan se, at Yousef ikke lader sig skræmme af hendes spørgsmål. Når jeg i mit arbejde taler med unge kvinder om dating, råder jeg dem altid til at fortælle fyren om deres krav fra begyndelsen. Hvis pigen ved, at hun ikke vil være i et useriøst forhold, kan hun lige så godt fortælle det til fyren, når de tager ud og drikker den første kop kaffe sammen.”

Sanas mod til at være ærlig og stå ved sig selv kan Khaterah Parwani genkende fra sig selv:

”Jeg har altid været kontant og direkte ligesom Sana. Når jeg har datet en fyr, har jeg lagt kortene på bordet fra start og sagt, at hvis de vil være sammen med mig, er det ikke bare for sjov. Det skal kun være, hvis de kan se en fremtid med mig. Og sjovt nok har det altid vakt deres respekt, fordi de har mærket den styrke, der skulle til for at sige det så tidligt i forholdet. Der er aldrig nogen, der har stukket halen mellem benene,” fortæller hun.

Noget andet, som Sana og Yousefs forhold formår at vise de unge er, at det er okay, at kærligheden udvikler sig langsomt. Modsat kæresterne i ”Skams” tidligere sæsoner har Sana og Yousef hverken kysset eller knap sneget sig til at røre ved hinanden. Og det ligger der en vigtig pointe i, påpeger Khaterah Parwani:

”I vesten kobler vi konstant kærlighed og kærester med noget seksuelt. Men det er jo ikke det fysiske, der har givet både Sana og seerne sommerfugle i maven. Det er derimod Yousefs blikke, smil og samtalerne med Sana. Det andet behøves ikke for at blive forelsket."

Khaterah Parwani mener, vi bør huske på, at blot fordi kæresteri og seksualitet er så tæt forbundne i vores kultur, betyder det ikke, at det er sådan for alle:

"Når vi taler om, at det er synd for de muslimske piger, at de først må have sex, når de gifter sig, skal vi huske, at bare fordi man ikke har sex behøves det ikke nødvendigvis føles som en mangel, bare fordi man er kærester. Som vi kan se i denne sæson af ”Skam” og i de tidligere sæsoner, er det først, når parrene har de eksistentielle og dybe samtaler, at de rigtigt kommer tæt på hinanden, og de samtaler har Sana og Yousef haft tidligt i deres forhold, fordi de ikke har travlt med det fysiske."