Verdens største religiøse ledere går sammen i fælles bøn om venskaber

Flere interreligiøse initiativer skyder op. På billedet ses en gruppe religiøse ledere til et møde i Norge i sidste uge, som handlede om at stoppe udrydningen af verdens skove. Foto: Ritzau Foto

I en verden hvor religion ofte bliver anklaget for at skabe splid mellem mennesker og skel mellem kulturer, er nogle af de mest prominente religiøse overhoveder nu gået sammen om et fælles budskab

Deres mange sproglige, kulturelle og trosmæssige forskelligheder til trods taler 22 af verdens mest fremtrædende religiøse overhoveder nu som med én stemme med opfordringen: Bliv venner med mennesker, der tilhører andre trosretninger end din egen. 
 
Det skriver Huffington Post om et initiativ fra den interreligiøse organisation Elijah Interfaith Institute. Kampagnen hedder "Make friends" (Bliv venner, red).

I en videohilsen taler en lang række betydningsfulde religiøse ledere om fordelene ved at skabe venskaber på tværs af religiøse grupperinger.
De religiøse ledere beder i en række videoudtalelser deres mange følgere fra hele verden om med åbne arme at række ud over grænserne for deres egne religiøse tilhørsforhold.

De beder dem om at åbne deres hjerter og deres sind for mennesker med andre religiøse overbevisninger og anderledes verdensbilleder end deres egne.

”En af de vidunderlige ting ved at bruge tid med mennesker, der er fuldstændig anderledes end dig selv er, at du opdager hvor meget I har til fælles,” siger den indflydelsesrige britiske overrabbiner og filosof Jonathan Sacks i ovenstående video.

Ved at indtage denne tolerante position overfor deres modparter, viser de religiøse overhoveder tegn på en ny og mere rummelig teologi:

”I mange religiøse skrifter finder man ofte tekster der er meget lidt imødekommende, endog fjendtlige, overfor andre trosretninger”, siger rabbiner Dr. Alon Goshen-Gottstein, der er en af hovedpersonerne bag Elijah Interfaith Institute og initiativet Make Friends.

Han mener dog, at det bekræfter en mere tolerant religionsdyrkelse end den, der kan findes i de religiøse skrifter, at en så lang række af de største religiøse ledere fra hele verden er enige om vigtigheden i interreligiøse venskaber.

Ærkebiskoppen i Uppsala, Antje Jackelén, beskriver formålet med de interreligiøse venskaber således: ”Det starter en proces hvor fordomme forsvinder, hvor nye indsigter bliver født og hvor, i bund og grund, håb bliver født”.

Se flere videoer med de religiøse ledere på kampagnens youtubekanal her

CGMQsJ0VzAk