Billedserie

64 lande bruger religiøse symboler i deres flag

Flag er mere end blot nationale symboler. Mange er nemlig smykket med religiøse symboler. Her ses en skare, der vifter med det britiske flag, mens de venter på prins William under hans og hustruens tur til Australien og New Zealand i foråret.

Se nogle af de mange nationalflag, der rummer elementer af religiøs symbolik

Kors, halvmåne, stjerner og ørne. Det vrimler med dem - de religiøse symboler, der pryder nationalflag rundt omkring i verden.

Faktisk har hele 64 ud af verdens 196 lande flag, der indeholder religiøse symboler. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Pew Researchhar lavet, og som de skriver om på deres hjemmeside.

Ud af de 64 nationalflag bærer 31 flag, altså knap halvdelen, på kristne symboler.

21 af flagene bærer muslimske symboler, og fem af flagene er prydet med buddhistiske eller hinduistiske symboler.

Der findes også flag, hvis symboler er levn fra en religion, der tidligere i historien blev praktiseret på det territorium, som nu er en nationalstat.

Du kan få et indblik i nogle af de mange religiøse nationalflag i billedserien her.

Union Jack, det britiske flag, er et af de 31 nationalflag, som bærer på kristen symbolik. I flaget indgår tre kors, som i traditionen er tilknyttet de tre helgener Sankt George, Sankt Patrick og Sankt Andrew.

Også det slovakiske flag bruger kristen symbolik. Her er to kors sat sammen i et våbenskjold. De to kors tilhører henholdsvis Sankt Cyril og Sankt Methodius.

Det pakistanske flag er smykket med de meget anvendte muslimske symboler halvmånen og stjernen. Symbolernes betydning er omdiskuteret, men historien om dem er, at de blev brugt i Centralasien i gammel tid. De tidlige muslimer havde ingen symboler, men da de indtog Konstantinopel i år 1453, tog de byens symbol med halvmånen og stjernen til sig. Også lande som Tyrkiet, Libyen og Tunesien bruger halvmånen og stjernen i deres flag.

Bahrains flag har også muslimsk symbolik. Her er det fem takker, som symboliserer de fem søjler i islam.De fem søjler kan du læse meget mere om her.

Det mexicanske flag har et aztekisk symbol. Flaget viser en ørn, der sidder på en kaktus med en slange i næbet, og det er et billede, som ifølge legenden viste sig for aztekerfolket, mens de kæmpede for at bygge oldtidsbyen Tenochtitlan.

Det japanske flag viser en rød sol. Solen, traditionelt kaldet hinomaru, repræsenterer shinto-religionen.Læs meget mere om shinto her.

Israels flag er det eneste flag i verden, der bærer jødisk symbolik. Den sekstakkede stjerne, ellerDavidsstjernen, som den kaldes, er blevet brugt i mange kulturer gennem tiden. I 1900-tallet blev stjernen etsymbol for jøderne og for staten Israel. Davidsstjernen svarer i symbolværdi til det kristne kors.

Vi glemte nær Dannebrog! Det danske flag, der ifølge legenden faldt ned fra himlen i 1219, bærer på det centrale symbol for kristendommen, nemlig korset. Læs meget mere om Dannebrog her.

Union Jack. Foto: David Trood/Scanpix
Det slovakiske flag - her brugt ved en fodboldlandskamp. Foto: Alex Morton Livepic/Scanpix
Pakistanske arbejdere arrangerer lys på et gigantisk pakistansk flag forud for en fejring af landets uafhængighedsdag. Foto: AFP Photo/Arif Ali/Scanpix
En demonstrant i Bahrain vifter med det bahrainske flag. Foto: AFP Photo/Mohammed al-Shaikh/Scanpix Foto: AFP ImageForum
Det mexicanske flag. Foto: © Monica Almeida/The New York Times
Det japanske flag. Foto: EPA/Franck Robichon/Scanpix
En pro-israelsk demonstrant vifter med det israelske flag. Foto: Reuters/Ronen Zvulun/Scanpix
Dannebrog ved Vesterhavet. Foto: Mikkel Østergaard