Bomber i Boston: Hvad har de med islam at gøre?

Der er ingen tegn på en global krig mellem islam og kristendom, skriver interreligiøs konsulent Mogens Mogensen. Billedet viser løbesko ved et mindested for ofrene for bombeangrebet ved Boston Marathon 15. april 2013. Foto: KEVORK DJANSEZIAN Denmark

Selvom det skulle vise sig, at terroristerne fra Boston er muslimer og har søgt at retfærdiggøre deres ugerninger med henvisning til islam, viser analyser, at langt de fleste selvmordsangreb er politisk motiverede, skriver interreligiøs konsulent Mogens Mogensen

Der gik ikke lang tid efter bombeangrebet på Boston Maraton, før man på de sociale medier og de mere traditionelle medier begyndte at spekulere over, om det mon var muslimer, der stod bag.

Efter al-Qaedas terrorangreb mod blandt andet World Trade Center i New York den 11. september 2001 er det blevet gængs at forvente, at når der begås et terrorangreb, så er det muslimer, der står bag. De flestes første gæt, da de hørte om terrorbomberne i Oslo den 22. juli 2011 var sandsynligvis, at gerningsmanden var en muslim.

LÆS OGSÅ: Politichef: Bombe-brødre ville angribe igen

Det viste sig som bekendt ikke at være tilfældet, og virkeligheden er da også langt mere nuanceret end det billede, der ofte tegnes af terrorismen.

Langt flest terrordræbte er muslimer
En undersøgelse fra National Counterterrorism Center i USA fra 2011, viser at, at det store flertal af de mennesker, som i de fem forudgående år mistede livet i terroraktioner, blev dræbt af muslimske terrorister, men det hører med til historien, at langt de fleste af disse terrorhandlinger fandt sted i muslimske lande såsom Afghanistan, Irak, Pakistan og Somalia, og at mellem 82 og 97 % af de terrordræbte var muslimer.

Den for mange nærliggende kobling mellem terrorisme og islam problematiseres yderligere, når vi ser på resultatet af en meget omfattende Gallup-undersøgelse af titusinder af beboere i 35 overvejende muslimske lande. Undersøgelsen, der blev gennemført mellem 2001 og 2007, viste, at over 90 % af befolkningen fordømte drab af ikke-kombattanter af religiøse og humanitære grunde (John L. Esposito & Dalia Mogahed, Who Speaks for Muslims. What a Billion Muslims Really Think, 2007).

LÆS OGSÅ: Khankan: Den ensidige fortælling om tro og terror er død

Men hvilket billede tegner der sig, når vi undersøger situationen i Vesten? Fra 1980 til 2005 er der i USA registreret 318 terroristiske begivenheder, som i alt kostede 3178 dødsfald og 14038 sårede (heraf henholdsvis 2977 og 12017 i 2001!), men det var kun 6% af disse terrorhandlinger, muslimske ekstremister stod bag. Og et tilsvarende billede tegner der sig af situationen i Europa.

Vi dør i trafikken, ikke af terror
I bogen The Mission Martyrs. Why Are there so Few Muslim Terrorists? (2011) skriver mellemøst- og islameksperten Charles Kurzman, at ud af de 140.000 mord, der er blevet begået i USA fra 2001 til 2010 har islamistiske terrorister kun dræbt højst tre dusin, og færre end 200 amerikanske muslimer har i denne periode været involveret i terror eller forsøg på terror. På verdensplan er islamistisk terrorisme skyld i færre end 50 dødsfald hver dag, og når bortses fra Irak, Pakistan og Afghanistan er tallet mindre end 10 per dag.

Til sammenligning dør hver dag 3000 i trafikuheld, 2000 på grund af selvmord, 1500 på grund af vold og 500 i krig.

LÆS OGSÅ: Billedserie: Bøn i Boston

Men hvordan kan vi så forstå den islamistiske terrorisme, som rent faktisk udføres? Er tilbøjelighed til vold og terrorisme indbygget i islam - i modsætning til andre religioner? Der er dog intet, der tyder på, at der ikke også er tilhængere af andre religioner, som har kastet sig ud i terrorisme i deres religions navn.

Religion er ikke uskyldig
På basis af analyser af terrorhandlinger rundt om i verden har flere forskere konkluderet, at man for at forstå den moderne terrorisme ikke kan nøjes med at se på terroristernes angivelige religiøse motiver, men må tage en række politiske motiver i betragtning. For eksempel konkluderede Robert A. Pape i artiklen med den sigende titel Its the Occupation, Stupid i 2010, at det grundlæggende problem bag selvmordsterrorisme ikke er islam som sådan.

En analyse af over 2200 selvmordsangreb fra 1980 til 2010 viste, at 95 % af dem skete som respons på fremmed besættelse. Det vil altså sige, at terrorangreb udført af muslimske ekstremister og i islams navn ikke først og fremmest har religiøse, men sekulære, politiske mål, nemlig at bekæmpe vestlig besættelse af muslimske lande.

Dermed ikke være sagt, at der ikke er nogen forbindelse til islam. Som den kendte amerikanske terrorisme-forsker Mark Juergensmeyer har udtrykt det: Religion er ikke uskyldig. Men sædvanligvis fører den ikke til vold. Det sker kun ved et sammenfald af et særligt sæt af omstændigheder politiske, sociale og ideologiske når religion fusioneres med voldelige udtryk for sociale aspirationer, personlig stolthed og bevægelser for politiske forandringer (Terror in the Mind of God: The Global Rise of Religious Violence, 2003, s. 10).

Selvom det skulle vise sig, at terroristerne bag det terrorangreb mod Boston Maraton, som har kostet tre dødsfald og 140 sårede, er muslimer, og har søgt at retfærdiggøre deres ugerninger med henvisning til islam, er der altså ingen grund til at lade sig bedrage og se det som et tegn på en global krig mellem islam og kristendom.

Mogens Mogensen er interreligiøs konsulent og skriver Religionsanalysen ved religion.dk.

NB: I første udgave af artiklen blev bragt et forkert tal vedrørende sårede i USA i perioden 1985-2005. Det tal er nu rettet.