Politisk opmærksomhed kan gøre ondt værre for forfulgte kristne

Enhedslistens Frank Aaen (tv), Johanne Schmidt Nielsen og Per Clausen (th) præsenterer partiets valgprogram tirsdag d.30.august 2011 på et pressemøde på Christiansborg. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2011) Foto: Orla Møller

Skal forfulgte kristne have deres eget punkt på den politiske dagsorden, eller skal vi i stedet fokusere på religionsfrihed mere bredt, spørger vicegeneralsekretær i Mission Afrika Peter Fischer-Nielsen

Emnet forfulgte kristne fik intensiv behandling i sidste uge. Først torsdag eftermiddag ved et samråd i folketingets udenrigspolitiske udvalg og efterfølgende i et nyoprettet kirkeligt religionsfrihedsforum.

I begge sammenhænge blev det diskuteret, om det er mest frugtbart at behandle forfølgelse af kristne som en særskilt problemstilling, eller om det giver mere mening at indlejre sagen i en større dagsorden om at fremme generel religionsfrihed for kristne såvel som for muslimer og alle andre religiøse grupper.

Det var Esben Lunde Larsen (V) og Søren Pind (V), der havde kaldt udenrigsminister Martin Lidegaard (R) i samråd om forfølgelsen af kristne.

LÆS OGSÅ: Minister vil forbedre indsats for forfulgte kristne

Spørgerne ønskede at vide, hvordan udenrigsministeren og resten af regeringen havde tænkt sig at forholde sig til problemstillingen og stillede indledningsvis spørgsmålstegn ved, om der blev gjort nok.

De foreslog konkret strengere sanktioner over for lande, der krænker den kristne trosfrihed, tydeligere adressering af problemstillingen i internationale fora og udarbejdelse af en egentlig strategi for området.

Der blev endda spurgt, om Danmark kunne bidrage til en genkristning af områder, som kristne var blevet fordrevet fra.

Udenrigsministeren gav udtryk for, at han så med alvor på sagen, men ønskede en bred håndtering af problemstillingen, hvor fokus ikke alene er på kristne, men på generel krænkelse af religionsfriheden rundt omkring i verden. Han mente også, at man skulle passe på ikke at gøre de kristne en bjørnetjeneste ved at skille dem ud som en særlig problemramt gruppe, når de mange steder i virkeligheden blot ønskede at blive betragtet som borgere som alle andre.

Emnet forfulgte kristne er også varmt i den kirkelige verden. Et religionsfrihedsforum blev etableret i umiddelbar forlængelse af torsdagens ministersamråd. Her lagde en række kirkelige organisationer under ledelse af Dansk Missionsråd planer for, hvordan problemstillingen kan sættes på både den kirkelige, offentlige og ikke mindst politiske dagsorden.

LÆS OGSÅ: Wivel: Dialog er problematisk ved kristenforfølgelser

Ligesom i samrådet er der også blandt de kirkelige organisationer forskelle i tilgangen til emnet. Hvor flere organisationer har forfulgte kristne som topprioritet, foretrækker andre at arbejde under overskriften religionsfrihed og ser de kristne minoriteters problemer som et undertema til den problemstilling.

Hvorvidt de kristne organisationer har et særligt ansvar for at tale de kristnes sag, eller om det snarere er en kristen dyd ikke at skele til religiøst tilhørsforhold, når undertrykkelse skal bekæmpes, blev også diskuteret. Overordnet var der dog enighed om, at problemfeltet var vigtigt at få på dagsordenen og løftet i fællesskab.

Spørgsmålet er imidlertid, hvilken tilgang fra såvel politikere som kirkelige aktører, der tjener de forfulgte kristne bedst, og hvilke konsekvenser det vil få, hvis emnet kommer yderligere i fokus.
På den ene side kan en øget opmærksomhed på problemet tjene til, at der lægges solidt pres på regeringer og lande, der ikke kan sikre religiøse rettigheder. På den anden side kan interessen og omsorgen også forværre situationen for de forfulgte.

Skærer regeringen eksempelvis på udviklingsbistanden til lande, der forfølger kristne, kan det resultere i et øget had mod de kristne i de pågældende lande. Og går de kirkelige organisationer for vidt i deres forsøg på at skabe sympati for de kristne mindretal, kan det resultere i en usund offerpositionering af de forfulgte kristne og blandt danskere føre til en generaliseret negativ opfattelse af muslimer som de kristnes fjender og undertrykkere.

LÆS OGSÅ: Kristenforfølgelser øger bibeluddeling

At emnet er problematisk vil og bør dog ikke afholde de forskellige aktører fra at beskæftige sig med det, og den øgede opmærksomhed på problemstillingen vil forhåbentlig følges op af en øget kvalificering af de argumenter og initiativer, som henholdsvis politikere og kirkelige organisationer tager i brug.

Peter Fischer-Nielsen er ph.d. og vicegeneralsekretær i Mission Afrika.