Religionsanalysen: Buddhistisk vold og vækkelse i Myanmar

TEGNING: PETER M. JENSEN Foto: Jørn Borup

Buddhismen er i Vesten kendt for at være en form for spiritualitet for det enkelte individ. Men buddhismen er også politisk. Det ser man i dagens Myanmar, skriver religionsanalytiker Jørn Borup

Myanmar (Burma) er på mange måder et af verdens mest buddhistiske lande. 90% af landets 60 millioner indbyggere er buddhister. Der er næsten en halv million munke og nonner, som både har megen magt og udbredt anderkendelse.

Landet har buddhistiske universiteter, og Buddhas lære lyder dagligt fra de tusinder af templer rundt om i landet, også i timelange tv-prædikener. Vesterlændinge kommer til meditationscentre for at meditere, og asiatiske munke kommer for at lære mere om abhidhamma, den buddhistiske filosofi.

LÆS OGSÅ: "Nyere buddhisme er politisk og humanitært engageret i verden"

I Myanmar går buddhismens autoritet langt tilbage i historien. Det siges, at kejser Ashoka sendte missionærer til landet 228 før Kristi fødsel, og i århundrederne derefter bredte religionen sig. I dag kan man se tusinder af templer og ruiner i Bagan-området ved Mandalay, hvor kong Anawrata i det 11. århundrede gjorde buddhismen til hovedreligion.

Også i nyere tid har buddhismen spillet en stor rolle kulturelt og politisk. Efter det britiske kolonistyre var buddhistiske munke aktive som medspillere i at gøre religionen til kulturelt og politisk base for samfundet. General Ne Win stadfæstede religionens rolle, da han i 1962 definerede den "burmesiske vej til socialisme" via buddhismen.

Med forskellige regimer har buddhismen siden da været tæt forbundet med staten, og ideen om, at en sand burmeser er buddhist, er stadig udbredt. Landets frihedshelt og nobelpristager Aung San Suu Kyu har fundet personlig støtte i buddhismen og ofte omtalt dens værdi som samfundsbase. "Safranrevolutionen" i 2007 blev ledet af munke.

LÆS OGSÅ: Religiøse konflikter spidser til i Asien

Mange blev smidt i fængsel, men frihedsbølgen havde sendt skvulp rundt i hele landet. Buddhismen har en del af æren for landets nuværende, dog stadigt begrænsede, frihed.

Nationalistiske munke og buddhistisk vækkelse
Da munken Wirathu var på forsiden af Times Magazine i juni 2013 med overskriften The face of Buddhist terror skabte det efterfølgende genlyd i internationale medier. Wirathu blev præsenteret som den burmesiske bin Laden, og i andre medier snart udråbt som nynazist med skyld i etniske udrensninger mod landets etniske mindretal, rohingya, i den vestlige provins Rakhine.

Konflikten har siden 2012 resulteret i 240 dødsfald og 140.000 er i flygtningelejre. Artiklen var lidet flatterende for Myanmar. Bladet blev da også forbudt, og tusinder af munke mødtes i demonstration mod dens angiveligt fejlagtige provokationer. OIC (Organization of the Islamic Conference), der mest er kendt for at fremme muslimske særrettigheder, tog til landet for at protestere.

Fremtrædende buddhister som Dalai Lama og Thich Nhat Hanh har opfordret til forsoning, og fra Vesten er kritikken haglet ned, også mod Aung San Suu Kyi. Hun er i klemme mellem universelle idealer om menneskerettigheder, buddhisterne, hun tidligere har kæmpet med, og regeringen, som hun ikke skal stille sig for langt fra inden det kommende valg i 2015. Som en munk opfordrede hende til: "kære søster, gå stille med dørene".

Munken Wirathu deler sammen med andre fremtrædende munke bekymring for landets buddhistiske fremtid. Ikke mindst fordi, de anser islam som en voksende trussel. En komite har stillet krav om en lov til "beskyttelse af race, religion og sprog" samt en lovgivningsændring, der forbyder buddhistiske kvinder at konvertere ved ægteskab med en muslim.

"Buddhister er værter, alle andre er gæster" fortalte en fremtrædende munk fra et prestigefyldt universitet. En anden betvivlede ægtheden af et youtube klip med munke, der slår løs på muslimer. Vestlige mediers fokus på muslimernes problemer ses af mange som fordrejelse af komplekse konflikter.

I et bredere perspektiv kan man se den buddhistiske nationalisme som udtryk for en moderne vækkelse. Konflikten med muslimerne er gammel, men puster til spørgsmålet om kulturel identitet i tiden efter generalernes tyranni. En vis grad af frihed og åbenhed giver også plads til andre stemmer og værdier, der ikke nødvendigvis entydigt peger på buddhismen som enerådende faktor.

LÆS OGSÅ: Myanmars røde rober er mere til religiøse studier end revolutioner

Udover muslimer er der kristne minoriteter, især i bjergegnene. Der er demokratiske stemmer, der ikke altid baserer sig på religion. Et sted derude i fremtiden lurer også truslen fra individualisering og sekularisering.

Buddhistmunke klarede sig godt som frihedskæmpere under generalernes regime. I de kommende år skal buddhismen bestå lakmusprøven på, om den også under frihed kan vedligeholde sin autoritet.

Jørn Borup er lektor i religionsvidenskab med specialviden inden for buddhisme. Hans rejse til Myanmar var betalt af Danidas Oplysningsbevilling.

Musikerne bevægede sig uforudsigeligt ud og ind gennem mønsteret af Mahler-melodier. Foto: Jørn Borup
De første flyttekasser er allerede fyldt godt op med nogle af de mange bøger, Poesiens Hus med tiden har købt eller fået. Spørgsmålet er, hvor de nu skal opbevares, og Lene Henningsen (tv.) håber, at de ikke bare skal samle støv på et lager. Her er hun i gang med nedpakningen sammen med Kathrine Amann, der tidligere arbejdede i husets café. – Foto: Jørn Borup
De første papkasser er allerede fyldt godt op med nogle af de mange bøger, Poesiens Hus med tiden har købt eller fået. Spørgsmålet er, hvor de nu skal opbevares, og Lene Henningsen håber, at de ikke bare skal samle støv på et lager. Her er hun i gang med nedpakningen sammen med Kathrine Amann, der tidligere arbejdede i husets café. - Foto: Jørn Borup