Religionsanalysen: Meditation er blevet folkeeje

"I 2000'erne er meditation (...) ved at blive folkeeje, men ikke kun det. Den er også blevet noget, de forskellige religioner, ikke mindst kristendommen, konkurrerer om også at have patent på", skriver lektor, ph.d. Marianne Qvortrup Fibiger. Foto: Iris

Både Sygesikringen, damebladene og verdensreligionerne har opdaget, at meditation er en god salgsvare. Men hvordan blev meditation folkeeje? Læs lektor, ph.d. Marianne Qvortrup Fibigers analyse

Vil du gerne styrke dit helbred, slippe for stress og opleve mere glæde i hverdagen? Så begynd at meditere. Forskning viser nemlig, at vi får et bedre helbred og opnår større livsglæde ved at meditere. Og så er det oven i købet ikke så svært, som man skulle tro. Her viser vi dig, hvordan du kommer i gang.

Sådan lød manchetten på en artikel forfattet i juni 2011. Den er udgivet af Sygesikringen Danmark i deres Nyhedsbrev Nyt og Sundt, og som alle af de godt 2.250.000 mio. danskere, der er medlem af Sygesikringen gratis kan abonnere på eller finde på Facebook.

Nyhedsbrevet, der ifølge deres hjemmeside har fokus på de udfordringer læseren kan møde i de forskellige faser af livet, når det gælder sygdom, sundhed og velvære, tager en række emner op, såsom rygproblemer, tatoveringer, rejsesygdomme og stomi, men også meditation, som står først i rækken.

LÆS OGSÅ:
Hvor finder jeg en meditationsgruppe?

Og i beskrivelsen af meditation er det tydeligt, at den ikke blot anses som et interessant emne, som den almindelige dansker gerne vil blive klogere på, men også som et redskab til et godt helbred. Meditation bliver altså beskrevet som nøglen til at dæmme op for mange af denne tids helbredsmæssige problemer.

Kroppen bliver redskab til at åbne sindet

Artiklen om meditation giver derfor og med hjælp af en meditationslærer og -forfatter, Henning Daverne, en instruktion på, hvordan man lærer at meditere, hvilket artiklen giver udtryk for heldigvis ikke er særligt svært.

Det første trin gælder om at slappe af i kroppen, for derved kan man nå op på næste trin og åbne sindet, hvilket ifølge Henning Daverne kan anskues som følger:

Forestil dig, at dit sind er som en åben himmel, og at tankerne er små skyer, der driver hen over himlen. Ofte vil du opleve, at tankerne ikke er vigtige, og at de forsvinder af sig selv, når du flytter fokus fra skyerne til himlen, imens du mediterer.

Meditation: Fra eksotisk praksis til folkeeje
Ovennævnte instruktion, som ingen eller i alt fald meget få vil lade sig falde for brystet anno 2014, er et interessant billede på, hvordan forholdet til meditation har rykket sig radikalt i Danmark i de sidste 50 år.

I 1960erne og 70erne hørte meditation hippiebevægelsen til og ansås eksplicit som noget eksotisk og østligt inspireret.

I 1980erne og 90erne var meditation noget, en mindre gruppe danskere - primært i form af Transcendental Meditation - lærte på aftenskolekurser som en kombination imellem at være et godt redskab til at dæmme op for stress i en travlere og travlere hverdag, men med et eksotisk pift ved at bruge Maharishi Mahesh Yogis anvisninger.

LÆS OGSÅ:
Meditation i religionerne

I 2000erne er meditation, som ovennævnte eksempel viser, ved at blive folkeeje, men ikke kun det. Den er også blevet noget, de forskellige religioner, ikke mindst kristendommen, konkurrerer om også at have patent på.

Og det gør man ofte ved at argumentere historisk, som for eksempel grundlæggeren af World Community for Christian Meditation (WCCM), John Main gør det, hvor han refererer til de kristne ørkenfædre.

LÆS OGSÅ: Præst: Meditation er helende for krop og sjæl

Meditation er en god salgsvare
Meditation som modsætning til den senmoderne verdens dårligdomme er altså en god salgsvare. Det ved såvel Sygesikringen Danmark, dameblade, Fitnesscentre som verdensreligionerne.

Og det er historisk rigtigt, at meditation stort set altid har været et element i de fleste religioner. Her har meditation dog ofte været knyttet til religiøse virtuoser eller asketen. Det er noget nyt og nok nogenlunde unikt, at den nu næsten er blevet folkeeje.

Marianne Qvortrup Fibiger er lektor, ph.d. ved Religionsvidenskab, Aarhus Universitet, og skriver Religionsanalysen ved religion.dk.