Blasfemiparagraf er meningsløs og magtesløs

Jeg har ikke stærke følelser vedrørende blasfemiparagraffens bevarelse eller afskaffelse, skriver sognepræst Niels Henrik Arendt Foto: CLAUS FISKER

Alligevel rummer blasfemiparagraffen een vigtig erkendelse: At ægte frihed forudsætter rammer, forudsætter bundethed, skriver Niels Henrik Arendt

Jeg har ikke stærke følelser vedrørende blasfemiparagraffens bevarelse eller afskaffelse. Jeg synes, det er et nedslående udtryk for den politiske debats niveau, at politikerne nu gør dette spørgsmål til et hovedtema.

Man skal ære landets lovgivere. Men har man ikke lov at forvente, at de dog endelig engang løftede den politiske diskurs? Hvordan kan vi blive ved at fejre folkestyret, når den alvorlige samtale om vores samfunds og kulturs udvikling forsømmes så groft af folkestyrets ledende repræsentanter?

Men lad mig så på opfordring sige bare et par ting om blasfemi-paragraffen. Den er dybest set meningsløs og magtesløs; mennesker kan spotte religioner og religiøse følelser, men det er mildt sagt naragtigt at ville spotte Gud. Gud har ikke brug for noget forsvar – det er mennesket, der er på anklagebænken. For den sags skyld kan paragraffen gerne afskaffes.

Alligevel rummer blasfemiparagraffen een vigtig erkendelse: at ægte frihed forudsætter rammer, forudsætter bundethed. Den fuldstændigt grænseløse frihed (også når det drejer sig om vores ytringer) er et fantom.

Tøjlesløshed er ikke det samme som frihed. Kun gennem grænser opstår kultur. For den erkendelses skyld er det måske alligevel klogest at lade paragraffen bestå.