Interaktiv salmeguide

Gå på opdagelse i salmen "Vær velkommen, Herrens år"

N. F. S. Grundtvigs (1783-1872) salme "Vær velkommen, Herrens år" er en fortælling om kirkeårets største højtider. Læs en analyse nedenfor. Foto: Pascal Deloche / Godong

Hvad er "Herrens år", og hvorfor synger vi om nytår i adventstiden? Udforsk ordenes betydning i Grundtvigs adventssalme "Vær velkommen, Herrens år"

Nedenfor kan du bevæge dig ind i salmen ved hjælp af vores interaktive ordforklaring. 

For de fleste er det den ultimative nytårssalme, som synges, når klokken slår tolv på nytårsaften, og champagne og kransekage bydes rundt. Men oprindeligt er denne version af salmen skrevet til adventstiden, som er det kirkelige nytår.

"Vær velkommen, Herrens år" blev skrevet i 1849 af N.F.S. Grundtvig (1783-1872). 

Salmen hilser det nye kirkeår velkomment, og den gennemgår kirkeårets tre største højdepunkter. Samtidig spiller salmen på flere modsætningspar mellem lys - mørke, liv - død og kraft - skrøbelighed. Det understreges med brugen af døgnets tre faster julenat, påskemorgen og pinsedag, som skildrer udviklingen fra Jesu fødsel til Helligåndens komme.

Her kan du blive klogere på, hvad den kendte adventssalme handler om, og hvad de enkelte ord og udtryk betyder.

Vær velkommen, Herrens år

Salme 74 i Den Danske Salmebog.

Kør musen over de markerede ord nedenfor

Grundtvig var også præst og politiker. Han satte et afgørende præg på det danske undervisningssystem med sine tanker om folkeoplysning. Hans tanker om at alle danskere havde ret til viden og dannelse førte blandt andet til oprettelsen af folkehøjskolerne.

Lyt til Østjyllands Politis kvindekor og hør salmen nedenfor.

Andre læser lige nu