Serie: De troende feminister

Serie: De troende feminister

Hvad er feministisk teologi? Kan man godt være muslim og feminist? Må jødiske kvinder være rabbinere? I serien om troende feminister kan du læse om religiøse feminister historisk og i dag

Religiøse kvindeforkæmpere

Ofte forbindes kvindekamp med rødstrømpebevægelsen i Danmark og suffragettes-bevægelsen i England. Kvindekamp er dog meget mere end den moderne aktivistiske feminisme, og har også fundet sted i en religiøs kontekst, der kan dateres tilbage til middelalderen. Læs om religiøse kvindeforkæmpere indenfor islam, jødedom og kristendom her.

Feministisk teologi

Er Bibelen patriarkalsk, eller var Jesus radikal kvindeforkæmper? Feministisk teologi gør op med patriarkalske læsninger af Bibelen. Spørgsmålet er, om Bibelen virkelig kan læses feministisk, eller om det er en moderne ideologi skubbet ned over 2000 år gamle skrifter. Læs om feministisk teologi i artiklen her.

Islamisk feminisme

Mange muslimske kvinder, der kæmper for kvinders frigørelse i Danmark, er ikke interesserede i at vise sig i de danske medier. Kvinderne reagerer mod en underliggende præmis i medierne om, at islam er kvindeundertrykkende, hvilket gør det umuligt for dem at anklage patriarkatet uden at anklage religionen. Læs om islamisk feminisme her.

De troende feminister

Anna Kiel Rughave er feminist og kristen. For hende handler kristendom og feminisme lidt om det samme: Et budskab om menneskets ukrænkelige og uendelige værdi. I stedet for at debattere ideologi og feministiske bølger, burde man, ifølge hende, gøre noget ved de konkrete problemstillinger, som kvinder står overfor i Danmark, i verden og i kirken.

Læs interviewet her.

Sandra Kviat er rabbiner og feminist. Hun blev først interesseret i jødedommen, efter hun fandt ud af, at de jødiske skrifter kunne læses i et feministisk perspektiv. For hende er det naturligt at forbinde religion og feminisme, men ser samtidig udfordringer for kvinders ligestilling i det jødiske miljø.

Læs interviewet her.

Sandi El-Taha på 28 år er muslim, feminist og arbejder som praktikant på Kvinfo. For hende handler feminisme om at kæmpe for alle former for undertrykkelse. Det er noget, hun har med sig fra en barndom, hvor hun altid har været en del af en minoritet.

Læs interviewet her.

Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat