Interview

Shamanistisk healer: Det er ligesom at snakke med sin nabo over hækken

Rikke Agersted snakker dagligt med planter og dyr i sin have og den skov, der omringer hendes hus. Foto: Privat

Mød Rikke Agersted, der arbejder med shamanistisk helbredelse. Ifølge hende har alt en sjæl, og derfor kan vi kommunikere med både dyr, planter og jordens elementer

Rikke Agersted er på nogle punkter en helt almindelig dansk kvinde på 50 år, der bor i en villa, går ture i skoven og ser film i fjernsynet. På andre punkter lever Rikke Agersted et meget anderledes liv. Hun arbejder nemlig som shamanistisk healer og kommunikerer dagligt med sten, planter og dyr.

”I shamanismen ser man, at alt er besjælet. Derfor har alt også en energi, man kan forbinde sig med,” forklarer Rikke Agersted, som har arbejdet med shamanisme i omkring 18 år.

Den shamanistiske vej

Den shamanistiske vej er navnet på den vej, man - i overført betydning - går på, når man vil lære at manipulere med energier og forbinde sig med naturen. Det er dog ikke alle, der er kaldet til at blive shaman, forklarer Rikke Agersted:

”Traditionelt set er der et tegn der viser, hvem der kan blive shaman. I Peru kan det for eksempel være, hvis et barn bliver født med fosterhinde. De ting kender vi ikke til herhjemme, fordi vi ikke genkender de traditionelle tegn længere. Her bliver man kaldet på anden vis.”

Rikke Agersted havde selv en tydelig oplevelse af at blive kaldet, da hun åbnede en bog om shamanisme for omkring 18 år siden:

”Da jeg kom i gang med bogen, fik jeg åndenød og hjertebanken, ligesom når man bliver forelsket,” fortæller hun.

Hun havde på dette tidspunkt længe tænkt, at der manglede noget i hendes uddannelse som biopat og urteterapeut, og den shamanistiske lære udfyldte alle de tomme huller.

Oplæring i Peru og Nordamerika

Kort efter Rikke Agersted havde læst bogen, fandt hun ud af, at bogens forfatter, Alberto Villoldo, startede et uddannelsesforløb i Holland. Det var en unik mulighed for, at Rikke Agersted kunne lære mere, så hun greb muligheden og meldte sig til.

Siden da har Rikke Agersted gået ad den shamanistiske vej, og har haft læremestre i både Syd- og Nordamerika, som har lært hende at forbinde sig med elementerne og naturen gennem deres energier. Det har blandt andet gjort hende i stand til at heale andre mennesker, fortæller hun:

"Jeg hjælper folk med at finde en retning og forvandle det indeni dem, der holder dem tilbage, såsom traumer, sorg eller uhensigtsmæssige mønstre. Det healer jeg, så de får kraften til at skabe det, de vil." ​​

Rikke Agersted blev sat på prøve i Colorados bjerge af sin læremester i Nordamerika, hvor hun skulle sidde i 40 graders varme uden mad og drikke i fire dage. Prøvelsen kaldes en for en vision quest (visionssøgen), som man tager, hvis man gerne vil have svar på sine bønner til åndeverdenen, eller hvis man går igennem en krise i sit liv.

Rikke Agersted fortæller, at hun hverken følte sult eller tørst i de fire dage, hun sad i bjergene. Det, mener, hun skyldes hendes tidligere erfaringer i Sydamerika:

”Min sydamerikanske læremester har lært mig meget om at forbinde mig med elementerne. Den læring gavnede mig virkelig i denne her proces,” forklarer Rikke Agersted og fortæller, at hendes sydamerikanske læremester selv var blevet efterladt i flere dage på en gletsjer - nøgen og uden hjælpemidler - som en test af hans shamanistiske evner.

At snakke med en brændenælde

Evnen til at kunne modstå sult, tørst og kulde hænger ifølge Rikke Agersted sammen med den healende effekt, som kommunikationen med elementerne kan skabe.

”Når man healer, manipulerer man med energier på en positiv måde. Det samme sker, når man kommunikerer med naturen. Man går ind og forbinder sig med vandet, kulden og luften, så kan man gå ind og modstå den smerte, man har i kroppen,” fortæller hun.

Rikke Agersted arbejder ikke kun med naturens energier, når hun skal heale sine klienter. Hun bruger det også i sine daglige rutiner:

”Jeg kommunikerer meget med de ting, jeg møder på min vej - specielt dyr, planter og naturens ånder. Jeg laver ikke en ceremoni eller et ritual, men jeg holder mit hjerte åbent. Det er lidt det samme, som når man snakker med sin nabo over hækken,” forklarer Rikke Agersted.

”Fordi vi betragter alt som levende, oplever vi, at alt har en energi, man kan forbinde sig med. Man taler for eksempel med planteånden, hvis man skal snakke med en brændnælde,” forklarer hun.

Rikke Agersted forklarer, hvordan det at forbinde sig med ting kan sammenlignes med, når man skal finde en tv-kanal.

"Et tv skal man indstille korrekt for at undgå flimmer på kanalerne. På samme måde skal man lære at stille ind på kanalerne i shamanismen."

Verden har brug for shamanismen

For Rikke Agersted er den shamanistiske vej langt mere end en måde at heale klienter på. For hende er shamanismen både en livsstil og en livsanskuelse. Noget af det, hun finder vigtigst i sin praksis, er arbejdet med kvinder, som hun kobler sammen med healingen af moder jord:

"Når vi healer det feminine i os selv, er vi med til at heale moder jord. Vi har evnen til at skabe liv på mange andre planer end bare at føde børn. Det er så vigtigt at skabe bevidstheden om det feminine," fortæller hun.

Eksempelvis udbyder Rikke Agersted en ceremoni til kvinder, hvor hun går ind og healer livmoderen, som symboliserer kvindens skaberkraft. Ceremonien er både til for at styrke kvinder, men også for at passe på jorden:

"I stedet for at samle underskrifter ind, kan vi lave nogle ritualer og bede nogle bønner. De vil energimæssigt være med til at skabe en fornyet bevidsthed om det feminine og den visdom, vi kan integrere i vores liv, som kan gavne vores jord."