Interview

Sikhernes folkekøkken nedbryder sociale skel

Sikh Ungdom har inviteret hele København på gratis gadekøkken den 25. oktober. Darshan Singh Dhaliwal er manden bag maden, og han håber de unge vil bevare traditionen til de næste generationer. Foto: Prabjot Kaur

Fredag den 25. oktober inviterer organisationen Sikh Ungdom til gratis gadekøkken på Højbro Plads i København. Konceptet hedder langar og er en gammel sikhisk tradition, der har til hensigt at nedbryde skel på baggrund af sociale klasser, religion og etnicitet.

Måltidsfællesskab. Ordet bliver oftest brugt, når vi snakker om fællesskab i familien og de nære relationer. Ordets eksistens er i sig selv et tegn på, at de fleste af os kan blive enige om, at det fremmer et særligt samvær, når vi spiser sammen.

Det er netop også en af grundende til, at den over 500 år gamle indiske langar-tradition centrerer sig om måltidet. Langar er et gratis folkekøkken, hvor alle er inviteret, og hvor maden bliver delt ligeligt ud til alle. Traditionen udfordrede fra starten datidens kastesystem i det indiske samfund, der gjorde at folk af forskellig social status ikke spiste ved samme bord.

Darshan Singh Dhaliwal er sikh og agerer samtidig som kok til fredagens langar. Han påtager sig det store arbejde, fordi han mener værdierne i langar er noget, der skal værnes om. For i dagens Danmark kan der stadig være en tendens til, at lige børn spiser bedst.

”Ved langar er der ingen høje eller lave, alle bliver behandlet ens,” fortæller han, og understreger, at det gælder alle, lige fra bankmanden til den japanske turist.

Langar brød med klasseopdeling

Langar er en gammel sikhisk tradition og blev indført af sikhismens grundlægger Guruk Nanak i 1500-tallet i sikhismens tidlige år. Selvom der allerede fandtes godgørende massemåltider kørt af sufi-muslimer og hinduer på dette tidspunkt, var langar markant anderledes.

Konceptets hensigt var nemlig at fremme ligestilling og forståelse på tværs af religion, kastesystem, etnicitet, køn og social status. Derfor var det normalt, at folk sad på jorden og spiste til langar, da alle på den måde kom til at sidde skulder til skulder, uanset hvilken baggrund, man kom med.

Langar var en del af det større opgør, sikhismen tog med det hinduistiske kastesystem som gjorde, at der var skarp opdeling mellem de sociale klasser i samfundet. Langar praktiseres stadig i dag i mange lande, og i morgen er det københavnernes tur til at blive inviteret på måltid.

Normalt foregår langar i en Gurdawa, som er navnet for sikhernes tempel, men i morgen spises der på Højbro Plads.

Langar lever videre gennem de unge

Sikh Ungdom er en uafhængig forening, der består af frivillige unge fra københavnsområdet. Det er dem, der står for fredagens arrangement, men ifølge Darshan Singh Dhaliwal havde de kraftigt brug for en hjælpende hånd:

”De unge er ikke gode til at lave mad. Men vi gamle er vant til det der, hvor vi kommer fra,” fortæller han grinende.

Det er dog vigtigt for ham, at de unge sikhere har lyst til at bære traditionerne videre til næste generation.

”De unge kan godt lide de indiske traditioner, og de kender dem godt. Men de er født her i Danmark, så hvis ikke de involveres i den nu, så glemmer de dem,” fortæller Darshan Singh Dhaliwal.

Troen deles gennem maden

Darshan Singh Dhaliwal kom til Danmark i 1983 fra en lille landsby i Punjab og arbejder i dag i køkkenet hos Dansk Erhverv.

At kunne dele sin religion og kultur med andre mennesker gennem mad er for ham et privilegium, og han glæder sig derfor til, at de første gæster skal smage hans mad fredag aften.

”Sidste gang jeg lavede mad til mange, kom der 3000 mennesker, og de kunne lide det. Samtidig lærte vi dem lidt om vores religion. Det gjorde mig glad,” fortæller han.

Darshan Singh Dhaliwal står heldgivis ikke alene i køkkenet på fredag. Og når maden består af omkring 50 kilo ris, bønner og løg, er der også meget arbejde op til dagen:

”Der skal være mad nok til alle,” fortæller han grinende og præsenterer fredagens måltid:

”Vi skal have pintobønner. De meler ikke så meget i munden, og de smager rigtig godt. Serveret med sovs og ris smager det helt perfekt,” forklarer han.

Gadekøkkenet starter klokken 18 fredag den 25. oktober på Højbro Plads i København. Det er gratis at deltage.