Ung sikh: Sikhisme er en livsstil

Som sikh bliver jeg på grund af turbanen konstant mindet om, hvem jeg er, hvilken betydning religionen har i min hverdag, og hvilke principper jeg som sikh står inde for, mener Anmoldeep Singh, der er sikh og studerende. Foto: Privat

En normal dag for en sikh starter med den obligatoriske morgenbøn, som fremsiges ved solopgang. På den måde kickstarter man dagen med en spirituel aktivitet. De verdslige pligter kan derefter varetages, forklarer sikhiske Anmoldeep Singh

Det er centralt i sikhismen, at det er en livsstil og ikke blot en religion med ritualer. Sikhismen danner således rammen for en sikhs hverdag. Med andre ord er der ideelt set ikke nogen tid på året, hvor jeg som sikh er mere religiøs eller praktiserer min religion mere end på andre tidspunkter.

I min hverdag præget af studie, job, familie, venner og en masse andre aktiviteter hænder det dog, at religionen sættes på “autopilot”, mens jeg fokuserer på de nævnte elementer.

Bøn omkranser dagen
Når det er sagt, er der tider på dagen, hvor praktiseringen af religionen fremhæves. En normal dag for en sikh starter med den obligatoriske morgenbøn, som reciteres ved solopgang. På den måde kickstarter man dagen med en spirituel aktivitet. De verdslige pligter kan derefter varetages.

Efter en lang dag på arbejdet eller studiet vender man hjem. Ved solnedgang reciteres aftenbønnen, som en form for afslutning på dagen. Den er med til at få en ned i gear. Inden sengetid reciteres den sidste bøn, som den endelige afslutning på dagen, der er gået.

Turbanen skaber opmærksomhed
Selvom sikhismen størrelsesmæssigt ikke er en af de større religioner, er dens følgere i høj grad et folk, som skiller sig ud fra mængden. Med ofte farverige turbaner blandt både mænd og kvinder, og mændenes karakteristiske fuldskæg, kan sikherne ikke gå ubemærket hen i samfundene verden over.

Som ung sikh med min daglige gang på universitetet og studiejob i indre København, møder jeg ofte folk, der er fascineret af min hovedbeklædning. Jeg bliver mødt af alverdens spørgsmål. Det kan være alt fra, om jeg matcher farven af mig tøj og turbanen, til hvad længden af den er, og naturligvis får jeg også spørgsmål til turbanens betydning og symbolik. Som sikh bliver jeg dermed konstant mindet om, hvem jeg er, hvilken betydning religionen har i min hverdag, og hvilke principper jeg som sikh står inde for.

Med dette i mente afholder foreningen ”Sikh Ungdom” hvert år et stort arrangement på Københavns Rådhuspladsen, kaldet Turbandagen. Turbandagen har til formål at skabe bevidsthed om, hvem de turbanklædte sikher er. Således samles landets unge sikher om sommeren for at arrangere denne store begivenhed, hvor forbipasserende kan prøve at få lagt en turban, smage indisk mad og høre mere om sikhismen.

Jeg betragter altså min sikhisme som en livsstil, hvilket gør, at min hverdag i høj grad bærer præg af den. Det er dermed altid tid for min religion.

Anmoldeep Singh er 23 år, sikh og læser Sundhed og Informatik på Københavns Universitet.