Indføring

Mød sikhismens stifter, Guru Nanak (1469-1539)

Guru Nanak var en omrejsende lærer. Efter åbenbaringerne brugte han adskillige år af sit liv på at rejse rundt i verden for at udbrede sit budskab om troen på én Gud, de gode gerninger samt én fælles menneskehed. Overleveringerne giver et fascinerende indblik i de debatter og samtaler, han havde med yogier, buddhister, jainister, præster, muslimer og hinduer. Foto: Wiki commons

Hvorfor kan læger ikke reducere indre smerte? Hvorfor bruger folk penge på handel og forretning i stedet for at give dem til de fattige? Det var den slags spørgsmål, lille, nysgerrige Nanak stillede som barn. Senere blev han stifteren af en af verdens store religioner

Guru Nanak blev født i en velhavende hindufamilie i 1469 i det nuværende Pakistan. I løbet af sit liv lagde han kimen til en at de store religioner: Sikhismen.

Hans følgere gik fra at være et simpelt mediterende munkefolk til at være suveræne herskere over store dele af det nordlige Indien og Pakistan. Men hvem var Nanak?

En kikset, men søgende dreng

Ifølge de tidligste overleveringer fra Janam Sakhi litteraturen var Nanak en nysgerrig dreng fra barnsben. Han stillede spørgsmål til alt og alle: Hvad er formålet med alfabetet? Hvorfor kan læger ikke reducere indre smerte? Hvorfor bruger folk penge på handel og forretning i stedet for at give dem til de fattige?

Grundet hans nysgerrige tilgang til livet havde hans forældre havde store problemer med at finde et sted, hvor han kunne føle sig hjemme. Overleveringerne fortæller, at Nanak brugte en stor del af sin barndom på at debattere religion, filosofi, etik og spiritualisme med ældre vismænd omkring sig.

Senere blev Nanak gift og stiftede familie, hvorfor han fandt job hos det lokale regeringskontor. I en alder af 30 år fik han sin første religiøse oplevelse, blandt sikher kaldet den første åbenbaring.

Denne oplevelse ændrede hans liv fuldstændigt. Ifølge overleveringerne blev Nanak udpeget som Guru med ansvar for hele menneskeheden. Hans mål var at ”få dem (menneskeheden) ud af mørket og ind i lyset”.

Det simple budskab

Efter åbenbaringen udtalte Nanak de famøse ord: ”Der er ingen hinduer; der er ingen muslimer”. Ifølge Nanak havde menneskeheden fortabt sig i religionskonflikter. De troende fra alle religioner brugte mere tid på at modbevise og bekæmpe hinandens religioner end på at finde ligheder og danne broderskab. I Guds øjne var der ifølge Nanak således ikke forskel på en hindu og en muslim, en sikh eller en kristen. Hvad der var afgørende, var måden folk agerer på.

Guru Nanak modtog over et tusinde åbenbaringer, hvoraf hans kernelære kan opsummeres til følgende:

1) Gud er én, skaberen af alle religioner. Tilbed Gud ved at meditere i de tidlige morgentimer.
2) Lev et ærligt liv, bidrag til det samfund du bor i og del ud af din velstand med de fattige.
3) Arbejd med dig selv – find dine spirituelle, mentale og kropslige udfordringer i livet, og forsøg at bearbejde dem.

Ovenstående opsummerer et budskab der fokuserer på 'sjælen, samfundet og sindet'. Guru Nanaks budskab omhandlede ligeledes et lighedsprincip: lighed mellem kønnene, lighed mellem kasterne, lighed mellem religionerne og lighed mellem rige og fattige.

Frem for at opliste en lang række synder, mennesket kan begå, rettede han i stedet fokus på roden til synd: Menneskets arrogance, ego, hovmodighed, materialisme, vrede og kødelige lyster.

Budskabet skal udbredes

Guru Nanak var en omrejsende lærer. Efter åbenbaringerne brugte han adskillige år af sit liv på at rejse rundt i verden for at udbrede sit budskab om troen på én Gud, de gode gerninger samt én fælles menneskehed. Han rejste rundt i hele Indien samt nuværende Pakistan, Afghanistan, Irak, Iran, Saudi Arabien, Tibet, Nepal og Sri Lanka. Han siges at have fået følgere i samtlige af disse lande. Overleveringerne giver et fascinerende indblik i de debatter og samtaler, han havde med yogier, buddhister, jainister, præster, muslimer og hinduer.

Åbenbaringerne blev nedskrevet under Guru Nanaks levetid af både ham selv og hans disciple.

Efter mere end 20 år på farten valgte Guru Nanak at etablere byen Kartarpur i det nuværende Pakistan. Byen udviklede sig hurtigt til et epicentrum for sikhismen. Disciple fra alle retninger slog sig ned i byen, hvorfra guruen dagligt prædikede sine budskaber via taler og debat.

I en alder af 70 år valgte Guru Nanak at udpege en efterfølger, som skulle varetage ledelsen af den nye menighed samt udbredelsen af religionen. Han udpegede sin trofaste discipel Lehna, som herefter blev kendt som Guru Angad.