Indføring

Stolte sikher viser turbanerne frem i København

For Manpreet Singh har turbanen stor betydning for hans identitet, da den repræsenterer de værdier, han står for. Foto: Prabjot Kaur Dhaliwal

For sikher er turbanen ikke blot et beklædningsstykke. Det er et symbol, der forbinder sikher til deres religion, traditioner og historie - og på lørdag fejrer de den årlige turbandag på Rådhuspladsen i København

Rådhuspladsen i København vil blive indtaget af mennesker med turban. Det gør den, fordi danske sikher lørdag den 5. august samles til den årlige turbandag.

Begivenheden, som finder sted for fjerde år i træk, giver danskerne mulighed for at møde unge sikher, der dagligt går med turban, samt smage indisk mad og høre indisk salmemusik. Men centrum for festlighederne er det indviklede stofstykke på deltagernes hoveder. Så hvad er egentlig en turban, og hvorfor vælger sikher i Danmark at gå med den?

Turbanen som opgør mod klassesamfundet

Oprindeligt var turbanen et royalt symbol, som de elitære klasser af det indiske samfund gik med. Turbanen viste status og magt overfor arbejderklassen og de fattige. Lidt ligesom dyre ure og jakkesæt bruges i dag til at vise status. I 1600-tallet bestod sikher primært af arbejderklassen. Sikherne udfordrede overklassen ved at begynde at iklæde sig turbaner, og på den måde fratage dem deres magtsymboler.

Over tid blev turbanen et af symbolerne på sikh religionen, og sikher begyndte at tillægge turbanen en anden betydning end blot social status. For sikher begyndte turbanen at repræsentere hellighed, spiritualitet og aktiv social involvering i denne verden.

En afghansk sikh poet fra 1600 tallet beskrev eksempelvis turbanens betydning i sikhismen med disse ord:

”Den hellige tråd er et hindu symbol, og ikke et sikhisk symbol. Symbolerne, der er tildelt sikherne, vil gøre sikherne genkendelige iblandt tusinder af muslimer og hinduer. Hvordan kan sikhen skjule sig selv, og hvad han står for af værdier, når han er synlig med en turban på sit hoved, et langt elegant skæg og uklippet hår?”

Turbanens betydning for danske sikher

Der er omkring 150-200 danske sikher, som dagligt bærer turban både på studierne og på deres arbejdspladser i vidt forskellige brancher. En turban består oftest af 4-5 meter langt stof og kan bæres i forskellige farver. Der er ligeledes forskellige måder at binde en turban på. Turbanen er ikke en hat, og den skal derfor bindes på hovedet hver morgen.

Ifølge Manpreet Singh, der er Sikh Ungdoms eventkoordinator for turbandagen, er det en begivenhed, der er kommet for at blive og vil blive fejret de næste 50 år. Selv bærer han sin turban med stolthed:

"Som sikh bærer jeg turban hver dag. Turbanen har stor betydning for min identitet, da den repræsenterer de værdier, som jeg står for. Turbanen symboliserer ligestilling, retfærdighed, frihed og åndelighed, samt mod, ære og disciplin. Turbanen er en krone på mit hoved. Når jeg bærer min turban øges mit engagement til min religion, da jeg med denne er let at skelne blandt en større mængde. Jeg handler således med en større bevidsthed, da jeg ikke kun repræsenterer mig selv, men en hel religion og et folk.”

Nogle sikh-kvinder vælger også at gå med turban for at symbolisere religionens værdier såvel som deres egen identitet. Især blandt vestlige konvertitter er turbanen en central del af deres konverteringsproces.

Har du lyst til at prøve en turban? Så deltag i den årlige danske Turbandag på Københavns Rådhusplads lørdag den 4. august. Det foregår fra klokken 12-17.