Kristuskrans og bønstradition

Kan man som protestant bruge en bedekrans?

Spørgsmål:

Kære Pernille Aagaard!

Er der noget teologisk og juridisk forkert i, at jeg som evangelisk-luthersk kristen, der er ansat som organist i Folkekirken, benytter en Jesuskrans som bønshjælpemiddel i den private lønkammerbøn?

Findes der fora her i landet, hvor man frit og fordomsfrit kan komme og udveksle bønserfaringer ud fra brugen af Jesuskransen?

På forhånd tak for blot et sparsomt svar!

Med venlig hilsen

Per

Svar:

Kære Per

Mon ikke det er Kristus-kransen, du mener? Det er ihvertfald den, som svaret tager udgangspunkt i.

Kristuskransen er en bønne- og meditationskrans, som kan hjælpe mennesker på bønnens vej. Bøn er ikke noget, man bare kan - det er noget, der skal læres - og de færreste mennesker idag har lært at bede af deres forældre og bedsteforældre, som tidligere generationer havde fornøjelsen af.

Derfor er det en rigtig god ting, at der også inden for den lutherske protestantiske tradition vokser forskellige former for hjælp til at lære bønnens vej at kende frem, så bedekranse ikke er forbeholdt katolikkerne.

"Ophavsmanden" til Kristuskransen og den tilhørende bog, Martin Lønnebo, har været biskop i den svenske kirke og er et kristent menneske og luthersk teolog, der står meget respekt om. Jeg har selv læst bogen om Kristuskransen og har ikke fundet noget, som jeg ikke synes var teologisk holdbart.

Og juridisk kan ingen blande sig i, hvad du foretager dig i dit lønkammer!

Jeg er ikke bekendt med, hvor der struktureret arbejdes med Kristuskransen - men jeg har hørt om flere kirker og kirkelige organisationer, der har brugt kransen - men ved enkeltstående lejligheder. Her kan læserne måske være til hjælp?

Hjertelig hilsen

Pernille Aagaard

¤¤¤¤¤

Bogen om "Kristuskransen", skrevet af Martin Lönnebo, udkommer på dansk i februar 2003 (forlaget UNITAS).

Blandt andet i Domkirken i København kører en studiekreds om Kristuskransen, og andre steder i landet foregår tilsvarende arbejde.

Kransene kan købes blandt andet ved henvendelse til Areopagos, 38 38 49 10. Her kan oplysninger om studiekredse og andre aktiviteter også fås.