Buddhister i Danmark

Der har endnu ikke været lavet nogen form form forskning omkring buddhismen i Danmark, skriver Jørn Borup.

Hvor mange buddhister er der i Danmark? Jørn Borup svarer

Spørgsmål:

Hej Jørn Borup

Jeg er ved at færdiggøre speciale på religionsvidenskab, Århus Universitet, om "Sygeplejeteori i en dansk, multikulturel og multireligiøs kontekst". I den forbindelse vil jeg gerne have tilfføjet en oplysning om antallet af buddhister i Danmark.

Du er blevet citeret i en artikel i Jyllandsposten den 2.11.04, der hævder, at antallet af buddhister i Danmark nu er oppe på 17-18.000. Kan du bekræfte det - og evt. henvise til en anden artikel eller lignende, hvor denne påstand verificeres mere, end tilfældet er i artiklen i JP?

Venlig hilsen

Helle Lykke Pedersen

Svar:

Hej Helle Lykke Pedersen

Nej, der findes ingen artikler eller bøger på området, da der endnu ikke har været lavet nogen form form forskning omkring buddhismen i Danmark. Jeg er i færd med at lave de sidste rettelser til en bog, der udkommer februar/marts med titlen "Dansk dharma. Buddhisme og buddhister i Danmark" (Forlaget Univers). I den vil stå alle oplysningerne, du søger.

Indtil da kan du bruge avisartiklerne som kilde. Disse har dog ikke rigtig været interesseret i at give nogen baggrunde for tallene, der nærmest har fået "objektiv status". Tallet refererer til, hvad jeg anser som samtlige danske buddhister; både de etniske, der fylder mest (80 %) og konvertit-buddhisterne (dem, som avis-artiklerne typisk omhandler, altså etnisk fødte danskere), både de aktive og de mindre aktive (som udgør majoriteten; dem, der kun sjældent mediterer eller kommer i tempel).

Tallet kunne være meget mindre, hvis man kun talte de aktive, eller dem, der har taget den buddhistiske tilflugt. Men det kunne også have været højere, hvis de meget svært målbare kinesere eller japanere blev talt med - så ville vi måske kommer op på 20-25.000.

Held og lykke med specialet!

Hilsen

Jørn Borup

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.