En spirituel vej

FALUN GONG: Bevægelsen har mange træk til fælles med kinesisk folkereligion og moderne new age, skriver Jørn Borup

Spørgsmål:

Er Falun Gong en religion eller blot øvelser for en bedre krop og et bedre sind? Hvordan adskiller Falun Gong sig fra buddhismen generelt?

Bo Lyngsaa

Svar:

Om Falun Gong er en religion eller ej, kommer naturligvis an på, hvordan man definerer "religion". Den har de fleste af de træk, der hører til andre religioner (ritualer, myter, kosmologi etc.), men mange udøvere insisterer også på at kalde det en spirituel vej. I Kina er de jo fordømt og ofte forfulgt, fordi læren og udøverne skønnes at være samfundsskadelige - men hvorvidt de kinesiske udøvere kalder det religion eller ej, skal også ses i lyset af den politiske situation.

At det er en lære og praksis for krop og sind er noget, som Falun Gong i både Kina og Vesten understreger. Falun Gong har flere elementer, der godt kan sammenlignes med buddhismen, og lederen har flere gange henvist til Buddha og hans lære. Der er dog også mange træk, der har mere til fælles med kinesisk folkereligion og moderne new age, og jeg mener ikke, der er udøvere, der kalder sig buddhister.

Jørn Borup
Religionshistoriker

Læs mere i vores tema om Falun Gong under "Religiøse svar".