Spørg

Hvordan skal nirvana forstås?

"Form er tomhed, tomhed er form", som den historiske Buddha sagde.

Når man når nirvana, erkender man, at sindet i virkeligheden er et åbent rum, spontant til stede overalt, men ikke i sig selv noget specifikt, svarer buddhist Anders Riisgaard Rasmussen

Spørgsmål om nirvana

Hej Anders Riisgaard Rasmussen

Et kort, omend komplekst spørgsmål:

Som du forstår det, kan nirvana så bedst karakteriseres som "væren" eller snarere "ikke-væren"?

Med venlig hilsen
Morten

Svar

Det er et rigtig godt spørgsmål!

Svaret er både og. Form er tomhed, tomhed er form, som den historiske Buddha sagde.

Det skal forstås på den måde, at tingene, den ydre verden og så videre er virkelige, idet de opleves sådan.

Men på den anden side er det ikke virkeligt, som vi opfatter begrebet, da det alt sammen er noget, der opleves af sindet (bevidstheden), som er som rummet og altså ikke er nogen ting. Man kan se det lidt som en kollektiv drøm, der findes, men ikke findes på samme tid.

Det man erkender, når man når nirvana er, at man i virkeligheden er et åbent, klart og ubegrænset rum, spontant til stede over alt. Sindet er på den ene side tilstede over alt, og på den anden side har sindet erkendt, at det er som rummet, og dermed ikke er noget specifikt.

Med venlig hilsen,
Buddhist og studerende
Anders Riisgaard Rasmussen

*Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.