Spørg

Hvordan fejrer man nytår som buddhist?

I buddhismen gør man typisk det, at man samles nytårsaftensdag og reciterer en fælles messe, både foran buddhaalteret og forfædrealteret, skriver buddhist Kim Nguyen. Foto: Foto: Sxc.hu

I dag fejres kinesisk og vietnamesisk nytår. Læs læge og buddhist Kim Nguyens svar på, hvordan det fejres

Spørgsmål

Hej brevkasse

Jeg vil gerne spørge om, hvordan og hvorfor man fejrer nytår i buddhismen?

Venlig hilsen,
Santana

Svar

Kære Santana

Nytår er en kulturel begivenhed, og for alle vietnamesere uanset religiøst tilhørsforhold, er det en stor begivenhed. Nytår falder lidt forskelligt hvert år, men typisk fra medio januar til medio februar, og det er efter månekalenderen.

I buddhismen gør man typisk det, at man samles nytårsaftensdag og reciterer en fælles messe, både foran buddhaalteret og forfædrealteret, man ønsker hinanden godt nytår og nyder nytårsmåltidet sammen. Hvis det skal gøres mere festligt, kan man invitere 'Løvedansen' ind.

Hjemme hos den enkelte vietnamesere har man typisk sit forfædrealter, hvor man har indkøbt friske frugt og blomster samt lavet mad som offergave. Det er tanken, at man herved inviterer sine afdøde forfædre hjem. Det samme gør man vistnok tre dage senere for at sige farvel til dem.

Med venlig hilsen
Kim Nguyen
Læge og buddhist

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.