LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Spørg

Lamaen er en læremester

Dalai Lama er en af de kendteste buddhistiske lamaer. Foto: Clodagh Kilcoyne/Ritzau Scanpix.

Lamaen vejleder og giver belæringer til eleverne. På et dybere plan udtrykker lamaen en af Buddhas kvaliteter, skriver buddhist Sofie Frei

Spørgsmål

Kære brevkasse

Hvad vil det sige at være Lama ligesom Ole Nydahl? Og hvad laver en Lama?

Anne

Svar

Kære Anne

En Lama er en slags buddhistisk læremester, altså én der på den ene side kender Buddhas belæringer og på den anden side har erfaret deres betydning. Lamaen har på den måde både intellektuel forståelse og meditations- og livserfaring.

Det tibetanske ord 'Lama' betyder noget i retning af 'højeste princip', hvilket indikerer, at det er en person der udtrykker buddhatilstanden. På sanskrit bruges ordet 'Guru', hvilket betyder 'den der er så tung/fuld af gode indtryk, at man ikke kan vælte ham'. Det vil sige, at hans sind er blevet urokkeligt, og at han ikke hopper med på forstyrrende følelser eller lader sig styre af sit ego.

Lamaens funktion er særlig vigtig inden for diamantvejen (én af tre retninger inden for buddhisme, red.), hvor han/hun viser eleven et levende eksempel på, at det er muligt at opnå den tilstand, som Buddha opnåede for cirka 2450 år siden.

Så dét lamaen laver, er at vejlede og give belæringer til eleverne. På et dybere plan udtrykker han/hun en af Buddhas kvaliteter, og er et levende eksempel, som eleverne kan identificere sig med.

I Lama Ole Nydahls tilfælde gør han dette ved konstant at rejse Jorden rundt for at møde sine elever. Han holder foredrag og kurser, og har oprettet omkring 600 buddhistiske centre over det meste af verden. Han fik titlen 'Lama' af H.H. d. 16. Karmapa, som er overhovedet for Karma Kadjy Linien (tibetansk buddhisme).

Med venlig hilsen
Sofie Frei
Stud.mag. og praktiserende buddhist

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.