Lotusblomsten og sindets renhed

"Lotusblomsten er i buddhismen et symbol for sindets renhed", skriver Merete Nielsen. Foto: Kaae Lars/ritzau

Hvad er de vigtigste symboler inden for buddhismen? Blandt andet lotusblomsten er, i buddhismen, et symbol for sindets renhed. Læs resten af Meretes svar her

Spørgsmål om buddhistiske symboler

Hvad er de vigtigste symboler i buddhismen?

Venlig hilsen,
Telis

Svar fra brevkassen

Inden for den tibetanske diamantvejsbuddhisme er de måske vigtigste symboler: klokke, dordje, lotusblomst og mandala.

Klokken står for visdom eller rum. Visdom/rum er grundlag for, at noget kan ske. Dordjen står for de buddhistiske midler, man kan bruge til at udvikle sig med - eller for fryd. Midler/fryd er udtryk for, at der sker noget i rummet. Midler, visdom/rum og fryd er udadskillelige, man skal bruge begge sider af sindet, hvis man vil udvikle sig fuldstændigt, og derfor hænger klokke og dordje sammen som symboler.

Lotusblomsten står for sindets renhed. Lotusblomsten er vokset op af mudderet til den fineste blomst i den frie luft og symboliserer derfor den udvikling, man undergår, når man følger buddhismen.

Mandalaen er et kraftfelt, som opstår af rummets muligheder. Mandalaen er et symbol på erkendelsen. Der findes flere retninger af buddhisme, og inden for hver af dem findes der
næsten uendeligt mange symboler. Mange går igen i de forskellige retninger, men brugen kan variere.

Venlig hilsen,
Merete Nielsen

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.